Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stor passion. Bilar har alltid varit det stora intresset för Arvid Wahlström och han har både arbetat som bilmekaniker och försäljare i egna företag.

Ett bilintresse som har gått genom eld och is

Bilar har varit den stora röda tråden genom Arvid Wahlströms liv. Men han har även upplevt stor dramatik, som när isen brast under honom eller som när han fattade eld.

HP GRATTAR...Arvid Wahlström, pensionerad bilentusiast, som fyller 85 år den 27 juni.

– Jag har aldrig gjort annat än jobbat med bilar, säger 85-årige Arvid Wahlström.

Förutom det året när han som ung arbetade ett år på sågverk. Det var då han var med om att köra virke från Ekenäs ö på vintern. Chauffören tog vägen över den frusna sjön.

– Isen brast så lasset sjönk. Lastbilen stod och vägde på kanten om den skulle falla i vattnet eller inte. Den stod så här, säger Arvid och visar med vänstra handen hur fordonet nästan lutade lodrätt.

– Jag hann kliva ut, men jag var ju i vattnet, säger han och håller nu handen vid halsen för att visa att han blev blöt ända dit.

Arvid och chauffören lyckades ta sig upp på isen och där var det bara att dyblöta börja vandra.

–  Det var kallt, fy! Sedan var det inte roligt att åka på is något mer.

Arvid Wahlström växte upp i föräldrahemmet i Gisslabo i Färgaryd tillsammans med sina tre bröder.

– Min farsa var småbonde och jobbade även deltid på Bruket. Mor skötte hemmet och det räckte ju till.

Arvids intresse visade sig tidigt och han gick bilmekanikerutbildning i Skövde och fick ytterligare utbildning i ämnet när han gjorde sin militärtjänst.

– Bilar hägrade alltid. De rullar ju och dånar, säger han och skrattar.

Han sitter i en fåtölj i vardagsrummet i villan i Hyltebruk. Hans fru Barbro kommer plötsligt in i köket bredvid, fullastad med kassar efter att ha varit och handlat. Hon sätter sig på en soffkant mittemot sin man och fyller i minnena.

– Vi träffades 1951 när det var dans i en stuga, men vi gifte oss inte förrän 1957, säger hon.

Vad var det som gjorde att ni fattade tycke för varandra?

– Säg du, skrattar Barbro högt och tittar på sin man.

– Det var samma system som kungen, svarar Arvid och menar förmodligen det kända uttrycket ”Det sa bara klick!”, kungens beskrivning av hur han kände det första gången han träffade Silvia.

Arvid berättar om ytterligare en dramatisk händelse i sitt liv: Den gången han fattade eld.

– Jag stod i en smörjgrop och skulle byta bränsle i en tank. När jag skruvade väck pluggen rann det bensin nerför armen och rätt som det var small det till och jag tog eld. Det var personer som såg det hela och rullade in mig i en matta, men så fort de öppnade mattan igen flammade jag upp igen.

Som tur var råkade brandchefen i Hylte finnas på plats i bilverkstaden och kunde hjälpa till.

– Min overall brann upp, säger Arvid.

Han minns att när skadorna läkt kunde han dra av det gamla skinnet som en handske.

– Han känner av det än i dag, säger Barbro och berättar att minnena kommit tillbaka när han utfört något liknande arbete som vid olyckan.

– Då pillrar det i hela kroppen, förklarar Arvid.

Barbro reser sig för att gå och hämta några gamla artiklar som sparats. På en blekt svartvit bild syns en ung Arvid Wahlström med sin kompanjon Allan Larsson. Året är 1956 och texten berättar om att de två ägarna står beredda att ta emot allmänheten i nyöppnade Hylte bilverkstad.

En annan artikel är från 1978. Där är Arvid ensam på bild vid en traktor. Det står att en ny verkstadsfastighet har tagits i bruk på södra industriområdet i Hyltebruk. Wahlströms bil och traktor hette det nya företaget där Arvid var ensam ägare. Det hela utvecklades så till Wahlströms bil som finns kvar än i dag i Hyltebruk. Sedan några år tillbaka har dock sonen Sven tagit över företaget.

Arvid arbetade mycket under sin verksamma tid, men det gav tydligen resultat. Två gånger fick han pris för att han hörde till de tio bästa försäljarna av Mazda i Sverige.

– Märket var nytt när jag började sälja det i Hylte. Hundra bilar sålde jag det första året, säger Arvid Wahlström.