Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ett år efter systrarnas dubbelförlossning

Det blev stor uppståndelse då kusinerna Noa och Elsie kom till världen för ett år sedan. Av en slump föddes de samtidigt vägg i vägg på Varbergs BB.

Deras mammor systrarna Emma Seehuusen och Anna Sjömark skulle ha barn ungefär samtidigt, men att det skulle bli samma dag var inget de räknat med.

Storasyster Emma hade beräknad förlossning tre veckor före Anna, men gick över tiden. Till slut beslutades att förlossningen skulle sättas i gång 3 februari. 2 februari gick vattnet för Anna som sedan födde dottern Elsie på morgonen 3 februari. 

Det blev så klart stor släktträff på BB och en stolt morfar tyckte att döttrarnas förlossning var en glad nyhet väl värd att berätta. Och intresset var stort. Systrarna intervjuades av flera tidningar. 

– När vi kom hem ringde tidningar hela tiden. Det var inget vi hade räknat med, säger Emma och skrattar åt minnet.

Sonen Noah som fyller ett år sitter nöjt i mammas knä, utseendemässigt är han mycket lik sin kusin, men där upphör enligt både hans mamma och hans moster likheterna.

– Noah är stillsam och fundersam och håller mycket på med talet, säger mamma Emma.
Jämnåriga kusinen Elsie är lite livligare...

– Inte stilla en sekund, hon är överallt, säger Anna som reflexmässigt gömt undan en av Elsies favoritleksaker: fjärrkontrollen till tv:n.

Båda kusinerna har varit friska och gör allt det som små barn ska göra, Elsie gillar att leka med bollar medan Noah mest är ute efter storebror Arons leksaker. Under intervjun är de artigt intresserade, ler och söker ögonkontakt, men till slut blir det för mycket för Elsie som däckar i mammas knä.

– Att vi skulle få barn samtidigt är inget vi planerat, men det har verkligen varit en fördel. Emma bor i Torslanda men vi träffas ofta, säger Anna som själv bor i Varberg.

Snart kommer mötena att bli mer sällan. Emmas man Daniel har fått jobbkontrakt i USA och hela familjen är på väg dit. Den kommer att bo lite norr om New Orleans och kontraktet är på två år. 

Emma och Daniel har tidigare pratat om att gifta sig, men USA-flytten blev den där omtalade knuffen. Förra helgen gifte de sig i Stöllet i norra Värmland. Ett riktigt vinterbröllop.

– Våra föräldrar har en stuga i Branäs, som ligger nära Stöllet där jag tidigare har pluggat, förklarar Emma valet.

Anna var så klart brudtärna, när hon själv gifte sig var Emma brudtärna. Dessutom är de båda gudmödrar till varandras ettåringar.

När Emma och hennes familj bor i USA så kan de räkna med besök från Varberg.

– Inget är bestämt, men vi kommer nog att åka dit i höst, säger Anna.