Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Van. Emma Jonasson är född och uppvuxen med hästar och var en van ryttare redan innan hon tog sina första steg. Nu bor hon i Texas, pluggar och tränar hästar på en ranch. Bild: Ola Folkesson

Emma hoppas på en framtid i USA

Slumpen förde henne till Texas, värdfamiljen fick henne att stanna och nu drömmer 19-åriga Emma Jonasson om ett grönt kort och en framtid i USA.

När Emma Jonassons mamma visade henne en reklambroschyr om ett utbytesår i USA var dotterns intresse ganska svalt. Men idén slog rot och när hon slutat nian reste hon till Texas, hamnade hos det pensionerade paret Kathy och Medwin LaVergne och läste sitt highschool-år. Där kunde Emmas tid i USA tagit slut om det inte varit för att paret LaVergne drev en ranch och var omåttligt förtjusta i hästar.

– De hade tänkt lägga av men så kom jag och var hästintresserad och i stället för att avveckla började de satsa på mig, berättar Emma som är hemma hos familjen i Ugglarp under två sommarmånader.

Emma, som red långt innan hon kunde gå, har en mamma som är hästtränare, en pappa som är hovslagare och en syster som är duktig travkusk. Innan Emma reste tävlade hon på nationell nivå i hoppning men tiden i USA har satt sina spår och nu tränar och tävlar hon i de mer westerninspirerade grenarna barrel-racing och western pleasure. I barrel-racing ska man rida i ett mönster kring tre tunnor som är placerade i en triangel.

Emma tycker det är kul och med en snabb och duktig häst har hon fina placeringar bakom sig. Western pleasure, som hon bara hållit på med sedan i vintras, går ut på att man rider med lösa tyglar och kommunicerar mycket med hästen.

– Det är jättekul! Jag har tre egna hästar som jag tränar och det är både roligt och en utmaning.

Emma går första året på en fyraårig utbildning inom affärshantering. Drömmen är att driva eget företag, helst i USA. Under sommaren har hon arbetat på Nellies i Falkenberg och hon gillar kontakten med människor.

– Min dröm är dels ett eget företag, och det måste inte ha med hästar att göra. Tvärtom kan det vara ganska skönt att ha något annat att jobba med. Dels drömmer jag om att stanna i USA och bygga min framtid där. Jag trivs jättebra och älskar klimatet.

Hon försöker åka hem två gånger om året, en gång på sommaren och en gång över julen. Än så länge är resorna över Atlanten förknippade med en obegriplig mängd pappersarbete och därför hoppas Emma på att kunna ansöka och få ett grönt kort så småningom.

– Det skulle verkligen underlätta för mig.

På frågan vad hon saknar mest när hon är i USA kommer svaret snabbt:

– Svenska köttbullar! Det är klart att jag saknar familjen och mina vänner också men det går faktiskt bra att hålla kontakten via Skype och Facebook. Jag pratar med min familj varje vecka och två gånger har de varit och hälsat på, säger Emma som är fast besluten att skapa sig ett liv i Texas.