Inom räckhåll. Under sitt utbytesår i USA var Emelie Meuller i huvudstaden Washington ett par dagar i maj. Hon såg både Vita huset och Smithsonian – dock på avstånd.
Inom räckhåll. Under sitt utbytesår i USA var Emelie Meuller i huvudstaden Washington ett par dagar i maj. Hon såg både Vita huset och Smithsonian – dock på avstånd.

Emelie Meuller bytte Halmstad mot USA

Emelie Meullers utbytesår på andra sidan Atlanten var ett riktigt klassiskt amerikanskt äventyr. Hon shoppade i Kalifornien, surfade på Hawaii och såg en musikal på Broadway. Hem kom hon med sex stora resväskor, en golfbag och massor med minnen för livet.

ANNONS
|

Hur kommer det sig att du åkte till USA och var bodde du?

– Jag åkte som utbytesstudent via organisationen Rotarys ungdomsutbyte. Mina värdföräldrar heter Maureen och Elliot Gregg och de var helt fantastiska. De bor i staden Bremerton som ligger en timme från Seattle, i delstaten Washington. De har ett riktigt stort hus med väggar i olika färger.

– De hade ofta stora fester med över 200 inbjudna gäster. När vi skulle ha en fest för alla hjärtans dag bytte de ut alla kuddar mot hjärtan. Det var väldigt flådigt.

ANNONS

Hur skiljer sig Bremerton från Halmstad?

– Det skiljer sig mycket. Bremerton är mindre än Halmstad men trots det kunde jag aldrig åka till stan ensam. Det är det över huvud taget ingen som gör. Amerikaner brukar få en bil när de är 16 år och bilen är så gott som alltid deras färdsätt. Klasskillnaderna är mycket större än i Sverige. Det syns bland annat på husen. De som har pengar brukar fixa sitt hus och de som inte har det låter huset bara förfalla.

Vilka andra ställen besökte du?

– Jag var bland annat på ön Kauai i Hawaii i två veckor. Rotary, min utbytesorganisation, ordnade så att jag kunde bo hos en värdfamilj där i två veckor. Jag testade att surfa, det var riktigt roligt. Jag kunde till och med stå upp ett par gånger och surfa i land.

– Jag var även i Kalifornien ihop med 32 andra utbytesstudenter. Vi åkte till Disneyland, Universal Studios och gick på Walk of Fame i Hollywood. Det kändes overkligt. Jag fattade knappt att jag var där.

ANNONS

Hur skiljer sig din amerikanska skola från din svenska skola?

– I Bremerton gick vi i skolan varje dag från klockan 7.20 till klockan 14.07 prick. Vi hade samma sex lektioner varje dag. Dagarna var likadana, vilket var jättekonstigt, åtminstone i början.

– Skolan hade säkerhetsvakter som både skulle hålla eleverna inne och hindra folk från att komma in. Det fanns linjer ritade på golvet som vi elever inte fick gå förbi. Föräldrar fick alltid hämta elever och alla var tvungna att ha tillåtelse för att lämna skolan. När jag berättade för mina klasskamrater att det är mer avslappnat i svenska skolor tyckte de att det lät mer som college.

Vad var det bästa med resan?

– Det bästa var när jag såg en stor show på Broadway i New York. Min värdfamilj hjälpte mig med det. Jag hade nämnt för dem att jag skulle vilja kolla på en musikal. Jag gillar musikaler, särskilt när de sjunger a cappella och när det är lite fart. En dag sa värdföräldrarna att de hade en kompis i New York och att han kunde ordna biljetter till musikalen ”Motown”. Det var en riktigt stor, fantastisk show. Showen är en av de bästa grejerna jag har varit med om under resans gång.

ANNONS

Var det något i USA som du inte tyckte om?

– Nej, allting var bra, och om det inte var bra så såg man till att det blev bra. Jag skulle inte ändra på någonting om jag fick chansen. Det gäller att ta saken som den kommer. Man kan inte irritera sig för minsta lilla. Jag längtade hem ibland men då tog jag ett djupt andetag och tänkte i stället på vad jag skulle få göra med mina kompisar dagen efter. Hemlängtan gick snabbt över då.

Hemresan var en överraskning för din familj. Berätta!

– Jag sa till dem att jag kommer hem den nionde juli men i stället flög jag till Chicago den 22 juni. Sedan flög jag till Köpenhamn och tog tåget därifrån till Landskrona. Fyra kompisar hämtade mig där. Jag hade shoppat en hel del så jag hade sex stora resväskor och en golfbag med mig. När jag kom in genom ytterdörren satt min lillasyster i soffan. Så fort hon fick syn på mig började hon gråta. Sedan fixade kompisarna ett välkomstkalas för mig.

ANNONS

Vad har du för framtidsplaner nu?

– Mitt skolår i USA räknas som ett års paus i det svenska skolåret. Jag tog ”studenten” i USA men trots det måste jag gå om mitt sista år eftersom jag inte kunde gå samma gymnasieprogram i USA. Jag ska ta studenten i Sverige till våren. Det visste jag om när jag åkte men jag tänkte att ett år inte betyder så mycket. Det är värt det. Man lär sig så himla mycket och bryter så många stereotyper.

Bor: Eldsberga.

Ålder: 18 år.

Familj: Mamma Sylvi Meuller, pappa Christer Meuller, bror Alexander Meuller, 20 år, syster Matilda Meuller, 16 år, syster Olivia Meuller, 10 år. Två katter, Mozart och Morris.

Pluggar: Handels- och administrationsprogrammet på Sannarpsgymnasiet. I USA gick hon på Bremerton Highschool i Bremerton, Washington.

Arbetar: ”Jag jobbar i min familjs livsmedelsaffär som allt-i-allo.”

Hobby: ”Jag har en ny hobby som jag började med i USA – löpning. Nu springer jag milen på 59 minuter.”

ANNONS