Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Taggade. Stuntgruppen med Amanda Löfving, Mikaela Larsson, Sanna Ferdinandsson och Molly som med sina 10 år är yngst, ser fram emot nästa års tävling. Med Stina Carlsson som saknades vid fototillfället är gruppen intakt. Under Elins vakande öga blir de flesta lyften perfekta.

Elin har fått Halmstad att cheera och dansa

Cheerleading kommer definitivt att växa i Halmstad. Det är Elin Rolfsson övertygad om. Sedan drygt ett år tränar hon Halmstadlaget Cheerbullets och har siktet inställt på guld till nästa års tävlingar.

HP MÖTER… Elin Rolfsson, huvudtränare för cheerleadinglaget i Halmstad.

– Även om jag själv inte är aktiv i laget är upplevelsen definitivt väldigt personlig, menar hon.

Passionen för cheerleading har Elin haft sedan hon var elva år och bodde i Borås där hon växte upp. Hon föll för den amerikanska sporten direkt och släppte allt annat. Till och med intresset för hästar som var det bästa hon visste. Ett par år senare övergick hon alltmer till att träna andra grupper, vilket kom att inbegripa även cheerdans.

– Cheerleading blev hela mitt liv.

När Boråstjejerna gjorde framsteg på tävlingar kunde inget annat konkurrera. Att se tjejerna lyckas var som en enda stor endorfinkick för Elin. Själv ”dansade” hon för att hålla igång och hänga med i sporten.

Det blev medaljer i såväl dans som i cheerleading, inte minst guldmedalj i ett distriktsmästerskap och flera andra bra placeringar. Dessutom kvalade de in ett år till europamästerskap i Danmark och för tre år sedan till EM i Slovenien. I Slovenien råkade dock några tjejer ut för en bilolycka.

– De blev, som tur var, inte svårt skadade, men kunde inte ställa upp dagen efter. Vi andra gjorde så gott vi kunde.

Bättre lycka får kanske Elin med de 23 tjejerna i Halmstads Cheerbullets när de nästa år tävlar i distriktsmästerskapet. Och går det bra kan det bli riksmästerskapet i maj månad.

– Vi tränar två gånger i veckan nu, men det blir definitivt mer intensivt längre fram.

Halmstadgruppen som lyder under gymnastikföreningen Nissaflickorna är bara ett år gammal. Den startades i Halmstad genom Elin när hon blev Halmstadbo.

– Så klart att jag ville fortsätta med cheerleading i Halmstad, säger hon med tydlig självklarhet.

Och den amerikanska sporten växer sig allt större. I januari nästa år startar Elin även en barngrupp, kallad Peewees.

– Cheerleading är en kommande sport som upptäcks av alltfler unga.

Och sporten som föddes i USA på 1860-talet har vuxit. I dag är den spridd över hela världen. Till Sverige kom den på 1980-talet och många föreningar, indelade i olika distrikt, har därefter bildats.

Ursprungligen var cheerleaders unga killar från universiteten, som hejade fram sina fotbollslag. Numera är det tjejer som gör de avancerade tricksen och snärtiga hejaramsorna i uppseendeväckande kostymeringar.

Cheerbullets tävlar än så länge i nybörjarklassen. Det är som Elin säger viktigt att man är hundra procent säker när man går ut på mattan. Fortsättningsklassen och den avancerade når de så småningom ändå.

Elin har även ett annat liv. I dag jobbar hon på Lidl utmed Tylösandsvägen i Halmstad där hon gör ”allt”, men framför allt träffar människor. Det gjorde hon även när hon jobbade på Brasserie Torntorget i Halmstad, där hon var ett år. Men till slut gav hon efter för behovet att prova andra branscher och slutade.

Om hon så småningom hittar något med anknytning till gymnasieprogrammets Ljud- och bildskola hon gick i Borås, vågar hon inte sia om.

– Mina studentbetyg var ju inte så lysande precis, så jag måste läsa in en del först.

Men att tvinga fram en utbildning tänker hon inte göra.

– Det är så många som för sent inser att de valt fel, och måste avbryta studierna. Det vill jag inte vara med om.

Och Elin har ingen brådska. Bättre att vara säker, resonerar hon.