Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Edward Björkman – en musikalisk multitalang

Edward Björkman, 19 år från Halmstad, går sitt sista år på musikspets på Sturegymnasiet. Som en tidig studentpresent har han nu blivit vald till ”Årets spetselev” för sin musikaliska multitalang.

Föreningen Sveriges Spetsutbildningar delar årligen ut två stipendier till gymnasieelever, ett inom de estetiska spetsprogrammen och ett inom de teoretiska. Edward nominerades detta året i kategorin musik av sina lärare. Själv visste han ingenting om nomineringen, utan fick veta det först när han vunnit.

– Det var en jätterolig överraskning som betyder väldigt mycket. Att bli utvald och sedan vinna gav mig en bekräftelse inom musiken, och det man jobbat för. Verkligen ett perfekt avslut på dessa tre åren på Sture.

Föreningens jury motiverar vinsten bland annat med Edwards bredd. Och mångfald vad gäller genre och instrument är det som även han själv ser som sin främsta styrka. Hans huvudinstrument är gitarr, men det är bara ett av de instrument han spelar – på listan finns även piano, trummor och sång.

– Motiveringen var jättefin, det känns verkligen som att de har förstått vad jag brinner för inom musiken.

Pengarna från stipendiet, 5 000 kronor, kommer att användas till att rusta upp alla de instrument han har hemma (och de är ganska många…).

Redan som sexåring var Edward intresserad av musik, och mycket kom genom hans morfar, som var en duktig pianist. Edward började tidigt på Kulturskolan i Halmstad, för att sedan välja musikspets på gymnasiet. Och lärarna på Sture har varit en stor del i hans utveckling.

– De har fått mig att testa på mycket nytt. De tar verkligen fram det bästa i en, säger han.

Nu närmar sig studenten. Edwards klass har precis spelat sin slutproduktion, en konsert på temat ”att växa upp”, men på grund av corona har man bara kunnat visa den för andra elever på skolan.

Redan nästa år börjar Edward på folkhögskolan Sundsgården i Helsingborg. Där ska han fortsätta studera både klassisk gitarr och jazzgitarr under ett år.

– Under tiden kan jag fundera på vad jag ska göra sen – men något med musik kommer det att bli, avslutar Edward entusiastiskt.