Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

År från år. Laila Rex Karlsson och maken Bengt har i närmare 60 år tillbringat somrarna i det röda huset i Kvibille där Bengt är född. ”Här är det skönt att vara” säger han.

Deras sommarparadis finns i Kvibilleidyllen

De träffades i skolan i Halmstad för 60 år sedan och blev snart ett par. Varje sommar sedan dess tillbringar Laila och Bengt somrarna i sin älskade idyll i utkanten av Kvibille. – Här är det skönt att vara, säger Bengt Karlsson.

Vi fick en vägbeskrivning som lät lite krånglig, men att hitta till Bengts och Laila sommarparadis var inte alls svårt. Ett rött hus med vita knutar med Suseån rinnande på ett stenkasts avstånd.

Laila är uppvuxen i Furet, gick på Fredriksvallsskolan och därefter Flickskolan för att sedan studera på handelsgymnasiet som på den tiden var inhyst i gamla läroverket vilket låg snett emot slottet. Sedan flyttade hon till Växjö för att läsa psykologi och med tiden bli lärare i ämnet på Vårdgymnasiet fram till pensioneringen.

Bengt är född i Kvibille och gick i skolan där till och med sjätte klass, läroverket vid Örjans vall. Efter studentexamen och fullgjord militärtjänst blev det Lund för hans del med studier i nordiska språk, litteratur, nationalekonomi och historia. Bengt har hela sitt arbetsliv jobbat som gymnasielärare.

Bengt och Laila träffades i Halmstad 1952 vid ett möte som föreningen Sveriges kristliga gymnasister anordnade på läroverket.

– Sedan sågs vi fram och tillbaka. Det var inget allvarligt i början. Vi var ett gäng som mest satt och pratade, berättar Laila.

Tiden gick och de umgicks tills Bengt året därpå bjöd Laila på gymnasiebal i gymnastiksalen på skolan.

– Tycke uppstod så smått men det var först 1954 som vi kom på att vi ville vara ihop, ler Laila.

Paret förlovade sig året därpå och bröllopet stod i S:t Nikolai kyrka 1960.

– Vi åkte på bröllopsresa med färjan Prins Bertil till Århus och hade det festligt där, fyller Bengt i.

Efter vigseln flyttade Bengt och Laila till Hultsfred där båda fått lärarjobb. Sonen Peter föddes i Smålandsmetropolen 1962.

Tre år senare ville familjen flytta på sig och letade med ljus och lykta efter nya jobb. De fick napp och slog ner sina bopålar i Växjö där de fortfarande bor kvar. 1966 fick de dottern Anna och Laila var hemma med barnen i nio år.

Kvibille ligger paret väldigt varmt om hjärtat och varje sommar sedan 1954 har de tillbringat i Bengts födelsehem i det röda huset med sin lummiga omgivning med Suseån in på knuten.

– Vi känner ju inte så många längre, men här är det skönt att vara. Barnbarnen trivs väldigt bra, säger Bengt.

– Vi träffar släktingar eftersom vi har dem häromkring och så åker vi varje sommar till Mjellby konstmuseum, det är fint där. Vi brukar bada i Ringenäs men i sommar har det inte gått så bra och så gör vi någon Danmarksresa, läser och jag löser korsord, säger Laila.