Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Let’s twist again! Ett gäng Stockholmstjejer visar sina twisttalanger inför fotografen. Den nya dansen skapade viss debatt när den kom, men på dansgolven var det fullt ös.

Dansfluga som väckte debatt

Folk fick ryggskott och lackskor på flickor förbjöds i Amerika. Dansflugan twist gick ingen människa förbi. I mars 1962 surrade den in i HP:s spalter.

Anno 1962
HP den 16 mars 1962.

I början av 1960-talet kom twisten. På alla skoldanser, privata ”hippor” och ute på dansställena stod snart varenda människa och vred på både höfter, ben och ryggar så det stod härliga till. En av landets kvällstidningar fattade att det fanns många poäng att hämta hem, så man skickade ut ett gäng twistare med uppdrag att lära upp den övriga befolkningen.

I mars 1962 var det Getinges tur att få besök från storstan. Högst sannolikt ägde evenemanget rum i Medborgarhuset dit traktens ungdomar begett sig för att se och lära sig de häftiga turerna. Twistprofeterna fick en rätt trög start, förstår man av signaturen Boges rapport. Ingen av ungdomarna vågade nämligen gå upp på dansgolvet när det kom till kritan.

Mycket av debatten kring twist handlade om hur den utövades. Många ansåg att de där vridrörelserna i kombination med att tjejen och killen rörde sig mot varandra var lite väl utmanande.

Dansläraren Henrik Benzel, Harplinge, tillika grundare av Benzels dansinstitut, intervjuades i texten och hade sin uppfattning klar – twisten liksom alla andra danser skall utövas med stil.

”Det finns ingen anledning att överdriva en dans till någon slags offentlig uppvisning i virilitet”, ansåg han med tillägget att ”det är inte farligare att ungdomar dansar estetisk twist i dag än att mormor dansade charleston”.

Henrik Benzels inställning till den nya flugan verkar avspänd och han påpekar dessutom att när foxtroten och tangon kom så blev det ett himla väsen då med.

Herr Benzels mission är enkel: nämligen att lära folk att dansa twist vackert. I artikeln nämns att han kommande helg skall vara twistinstruktör på Teknis skoldans. Dansskolor och skoldanser är det bästa forumet, hävdar dansläraren, och sågar samtidigt folkparkerna för vad de åstadkommit med folks danskunskaper:

”Idén med folkparkerna är förfuskad, när man låter virilitetsakrobater locka folk”.

Hur var det då med ryggskotten och de förbjudna lackskorna? Svaret finns i en utrikesnotis där man kan ta del av vilket uppsving de amerikanska kiropraktorerna fått tack vare att folk twistar så de får ont i ryggen.

Vad beträffar förbudet mot lackskor på twistande amerikanska flickor kom det från ledningen på ett universitet. Orsak? Lackskorna kunde tänkas spegla insidan av låren...