Caroline Eriksson syr dräkter till VM i konståkning

Caroline Eriksson ska vara med på konståknings-VM. I alla fall ska hennes dräkter vara det. Caroline designar och syr alla de dräkter som ska användas vid invigningen.

ANNONS
|

Den 24 mars blir det förhoppningsvis invigning av VM i konståkning i Globen i Stockholm. Caroline Eriksson från Falkenberg kommer att vara med under hela VM, men inte på isen. Hon har redan gett sig ut på det hala. Caroline sitter i sin ateljé i källaren under Falkenhus och skapar dräkter till 30 åkare som ska användas vid invigningen. Åkarna som är mellan 12 och 28 år ska delta i fyra olika nummer, med fyra olika dräkter.

Jag hade svårt att tro att det var sant

Caroline ingår sedan ett år tillbaka i det kreativa teamet kring konståknings-VM. Producent och konstnärlig ledare är Albin Boudrée, en konståkare, tränare och musikalartist. Han kände till Caroline sedan tidigare och en dag för cirka ett år sedan fick Caroline ett samtal från honom.

ANNONS

– Jag hade svårt att tro att det var sant. Nu börjar det bli verkligt, säger Caroline Eriksson.

Hon sitter i sin ateljé om given av allt material som hon köpt in; strass, färggranna tyger, fjädrar, paljetter och annat som hör till glittriga kreationer. På arbetsbordet ligger skisser på de olika dräkterna och tygprover som ska användas. På grund av pandemin har Caroline inte kunnat ta ordentliga mått på dem hon ska sy åt.

– Som tur är använder jag tyger som är elastiska.

Väl förborgad hemlighet

Hur dräkterna ska se ut är en väl förborgad hemlighet. Den som är nyfiken på dem och själva VM kommer att kunna se dem via förbundets livestreaming. Eventuellt ska invigningen tv-sändas också. Dräkterna ska stämma med koreografin och öppningsnumren ska vara präglade av konståkningsförbundets ledord glädje, glöd och gemenskap. Invigningen genomförs utan publik, men tävlande från 50 nationer kommer att kunna följa den på plats. VM i konståkning kommer att pågå från onsdag till söndag och Caroline kommer att vara på plats hela tiden.

– Tio personer från gruppen ska göra ett nummer på avslutningsgalan. Jag ska sy även deras dräkter.

Nu har Caroline en hektisk tid framför sig och symaskinen kommer att gå varm.

ANNONS

– Det gäller att jag håller mig frisk, konstaterar Caroline.

Showerna roligast

Det är långt ifrån första gången som Caroline syr dräkter till konståkare. Man kan säga att hon fick inspirationen med modersmjölken. Caroline är uppvuxen i Slöinge som äldsta dottern av tre. Alla tre systrarna fastnade för konståkning och tränade flera gånger i veckan i ishallen i Halmstad. Caroline kom tidigt på vad hon tyckte var allra roligast med konståkningen.

– Varje år hade vi en show och fick ha på oss fina dräkter. Det var min mamma som sydde dem. Jag tyckte det var jätteroligt att uppträda, men jag tyckte inte att det var lika roligt att tävla.

Mode och design

Gymnasievalet stod mellan två alternativ, idrottsgymnasium i Halmstad eller mode och design på Drottning Blanka i Falkenberg. Det blev det senare. Efter studenten flyttade Caroline till Göteborg och började på tillskärarakademin med inriktning på scenkostymer och historiska dräkter. Under utbildningen fick hon kontakt med Magnus Wernersson och började sy dräkter till Falkenbergsrevyns ensemble. De fem senaste åren har hon haft ansvaret för alla dräkter i revyn. Dessutom har Caroline sytt dräkter till så gott som alla Kålle Gunnarssons uppsättningar i Falkenberg, Göteborg och Stockholm.

En del av livet

Även om det är många år sedan Caroline slutade träna konståkning har hon inte släppt taget om idrotten. Både hon och henne systrar Jessica och Marielle Eriksson har varit tränare i Falkenberg och Caroline har varit ordförande i Falkenbergs konståkningsklubb.

ANNONS

– Konståkning har varit en del av mitt liv sedan jag var nio år. När vi var små tränade vi nästan varje dag, ibland före skolan. Våra föräldrar körde oss fram och tillbaka till Halmstad. Det var naturligt då, men i dag tänker jag ofta på hur mycket tid de la på vår fritid.

– Jag hade inte kunnat satsa på en karriär som konståkare. Nu tycker jag att jag fått min revansch. Jag knyter ihop säcken när jag kan kombinera min hobby och mitt yrke.

ANNONS