Saknar sin bror. Camilla Swensson som stod sin bror nära har reagerat på hur olika sjukhusen behandlar sina cancerpatienter.
Saknar sin bror. Camilla Swensson som stod sin bror nära har reagerat på hur olika sjukhusen behandlar sina cancerpatienter.

Camillas bror gick bort i hudcancer – 38 år gammal

2007 tog Niclas bort en leverfläck på halsen. Fyra år senare kände han en knuta på på samma ställe, det visade sig vara cancer. Därefter följde två år av hopp och djupaste förtvivlan.

ANNONS
|

Camilla Swensson och hennes tre år äldre bror växte upp i Falkenberg. De stod varandra mycket nära. Båda läste vidare på högskolan i Växjö. Hon blev mattelärare, han systemvetare. Hon flyttade tillbaka till Falkenberg, han stannade kvar i Växjö men var ofta i Falkenberg tillsammans med sina barn.

–Niclas var en mycket omtänksam och glad person som älskade livet, säger Camilla.

Niclas hade som ung en leverfläck på halsen, men när den började mörkna gick han till en vanlig vårdcentral och tog bort den. Han fick beskedet att fläcken var malignt melanom, men ofarlig då det inte spridits. Sen var det ingenting mer med det. Då var han 32 år och hade fått sin första son.

ANNONS

Niclas fick ingen information om att han borde vara uppmärksam, och han fick ingen tid för efterkontroll.

Fyra år senare, 2011, kände Niclas en knuta på halsen. Prover togs som visade på malignt melanom och han blev remitterad till Lunds sjukhus för operation. Trots att knutan växte så snabbt att det gick att se skillnad dag för dag, fick han under stor ångest vänta en månad på operation.

Tillståndet var värre än befarat. Förutom knutan upptäcktes två tumörer innanför halsmuskeln. Tumörerna plus halsmuskeln och alla körtlar på höger sida togs bort. Niclas, som var en mycket sportig och aktiv person, vaknade upp med en förlamning på höger sida av munnen samt begränsad rörlighet i höger arm.

Camilla blir mycket ledsen när hon berättar. 2001 gick hennes pappa bort i cancer.

–Det fanns inte på kartan att vår familj skulle drabbas igen, säger hon.

Niclas strålbehandlades samtidigt som han försökte leva ett så normalt liv som möjligt med sina tre söner som då var fem, tre, och två år. Han var ensamstående och hade delad vårdnad. Sommaren 2011 återgick han till sitt jobb på Ikeas it-avdelning.

Han gick på kontroller var tredje månad, efter att ha kollat hälsan extra noga köpte han ett hus inne i Växjö ett år senare.

ANNONS

Tre månader senare i november kände han en ny knuta och det blev en ny helkroppsröntgen 12 december i Lund, då upptäcktes cancer i levern och ena lungan.

–Mamma var med Niclas när beskedet kom. In kom två läkare, kurator, psykolog och sköterska. Läkaren meddelade resultatet och sa att det inte fanns något mer att göra, sen lämnade de rummet. Niclas bröt ihop, och mamma med. Niclas fick ingen information och inget stöd från sjukhuset utan fick åka hem igen samma dag. En vecka senare var Niclas hos sin läkare i Växjö och fick då reda på att det fanns en helt ny bromsmedicin.

Niclas kämpade på, med stöd av sin familj. Niclas började äta bromsmedicin i januari 2013. Cancern ökade stadigt varje månad, men i slutet av mars hade cancern i levern och lungan försvunnit.

–Niclas, mamma och jag var överlyckliga. Knappt två veckor efter det positiva beskedet började Niclas bli yr och trött. De försvunna tumörerna hade ersatts av nya i hjärnan. 14 april 2013 gick han bort.

Bara alldeles innan hade Camilla och Niclas på allvar börjat prata om hans död. De hade hållit det ifrån sig så länge som möjligt.

–Det svåraste för Niclas var vetskapen om att han inte skulle få vara tillsammans mer med sina tre pojkar som han älskade över allt annat.

ANNONS

Camilla uppmanar alla som är oroliga över sina leverfläckar att göra en test, men att också fortsätta att vara uppmärksam på förändringar oavsett besked.

–Det känns väldigt tomt då jag bara hade ett syskon. Men jag har valt att inte gräva ner mig och bli bitter utan leva fullt ut och ta tillvara på den tiden jag har kvar.

Sjukhusen i Halmstad och Varberg tar emot den 20 maj. Vårdcentralerna i Varberg, Kungsbacka och Falkenberg, som drivs av region Halland, har under hela maj månad tider avsatta för hudprickmottagning, både för drop-in och tidsbeställning. Information om det finns på respektive vårdcentrals hemsida.

Satsningen på hudprickkontrollerna i maj har en stark koppling till Euromelanoma week i vecka 21, då hudkliniker runt om i Europa erbjuder undersökning av födelsemärken och andra hudförändringar som man misstänker är hudcancer.

Men det går förstås att göra kontroller året om och på privat drivna vårdcentraler – kontakta din vårdcentral om du är orolig.

ANNONS