Björn Borg och Lunarstorm blev bara början för Ville Schottenius

Ville Schottenius har som företagare varit inblandad i mode och it - och anses vara en av dem som påverkat internets framväxt. Det låter stort, men entrén från gatan i centrala Varberg är minst sagt diskret.

ANNONS
|

Några små företagsskyltar är uppsatta vid sidan av en enkel port. En trappa upp bakom en vanlig hyreshusdörr ligger däremot överraskande stora och modernt stajlade kontorslokaler.

– Det är ganska lite folk här på kontoret numera, de flesta arbetar hemma på grund av coronan, säger Ville som drar iväg genom lokalerna för att fixa kaffe.

En av de få som syns arbeta är hans dotter Johanna som är civilekonom och tidigare har arbetat för Ikea och nu senast i Norge.

– Det är lustigt, när jag skulle vara med och bygga upp Din Sko i Norge och jag och min familj flyttade dit var Johanna tre år, när hon själv flyttade till Norge för att arbeta var hennes dotter också tre år, säger Ville när han slår sig ner i ett mötesrum med fönstren i ryggen.

ANNONS

Ville Schottenius.
Ville Schottenius. Bild: Annika Karlbom

Det är nyfikenheten och kreativiteten som har drivit Ville framåt. Han är utbildad civilekonom, men att sitta ensam i ett rum och bara granska siffror och redovisningar är inte hans grej.

– Många har den uppfattningen om ekonomer, säger han med ett lite bekymrat leende.

Det började med skor

Ville är uppvuxen utanför Varberg. Hans pappa var rektor och hans mamma speciallärare. Och storasyster är Maria Schottenius som varit såväl kulturchef på Expressen som kulturråd i London och kulturchef på DN.

– Det vi fick lära oss av våra föräldrar är att man ska tänka själv.

Efter att ha gått på Handels i Göteborg började Ville nästan omedelbart på det växande skoföretaget Nilson Group, som grundades av Rolf Nilsson i Varberg. Inte helt slumpmässigt. Villes examensarbete på Handels handlade om det växande skoföretagets lite motstridiga dubbla roll som både detaljist och grossist. Ville började som säljare.

– Det var en väldigt rolig resa. Jag var med i rätt tid då mycket hände. Jag var i Norge och byggde upp organisationen där.

Men Ville som beskriver sig som en nyfiken entreprenör som älskar att bygga bolag valde att gå vidare. Han lämnade tryggheten och ett välbetalt jobb för att starta ett eget skoföretag med tidigare kollegan och vännen Peter Wårdman. Företagets namn: Scandinavian Footwear.

ANNONS

– Peter stod för modet och jag för affärsutvecklingen, jag är ingen som kan mode, haha. Vi tyckte att Björn Borg lät bra som varumärke och lyckades till slut få rättigheten att använda namnet. I vårt koncept ingick att vi inte bara sålde skor utan också hela shop in shop-inredningar. Jag är fortfarande delägare i det börsnoterade moderbolaget Björn Borg AB men är inte engagerad i verksamheten. Jag har träffat Björn Borg flera gånger och samarbetet tycker jag har fungerat bra.

Blev uppraggad av Lunarstorm

Samtidigt som Ville byggde upp och utvecklade Björn Borg blev han indragen i arbetet med att bygga upp Varbergsföretaget Lunarstorm, Facebooks föregångare.

– Jag kom in i företaget bakvägen. De behövde någon som förstod affärsbiten. Det var som att köra på en oplöjd åker. Lunarstorm fick en Guldäggsplakett för hur man lyckas bygga upp Sveriges största ungdomsgård på ungdomarnas egna villkor. Det var ett av Sveriges starkaste varumärke för ungdomar utan att man hade investerat en enda krona i reklam.

Lite om: Ville (döpt Vihelm) Schottenius

Ålder: 64 år

Bor: Hästhaga, Varberg

Familj: Gift med Angela, dottern Johanna och sonen André samt tre barnbarn som är 8 år, 5 år och 8 månader.

Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan i Göteborg

Gör: Entreprenör, företagsutvecklare

Intressen: Golf, tennis, hav och resor

Så småningom rullade internetutvecklingen förbi Lunarstorm. I samband med försäljningen av företaget 2006 hann dock Ville få 28 miljoner kronor för sin andel.

Förutom pengar i skattkistan hade Ville från sin tid på Lunarstorm med sig många nya uppslag och idéer. Att hantera en träffpunkt för unga på internet innebar ett stort ansvar. Lunastorm hade fått vara på sin vakt och fånga upp mobbning, rasism och grooming för föräldrarnas, myndigheternas och inte minst de unga användarnas skull.

ANNONS

Trollbekämpning som affärsidé

Så nästa viktiga steg i Villes företagsbyggande blev Interactive security. Bolaget övervakar och modererar användargenererat material och tar bort olagliga inlägg som till exempel trakasserier, rasism, hot och upphovsrätt. Dess tjänster anlitas bland annat av många medieföretag i Norden för att stävja så kallade troll.

– Interactive security har dessutom utvecklat en mycket bra visselblåsartjänst som är under kraftig tillväxt. Litet men stabilt bolag, är Villes kommentar.

Tillsammans med Lunarstorms operativa chef Klas Karlsson och teknikoraklet Jimmie Antonsson har Ville, förutom Interactive Security, också byggt upp Yellow Brand Protection som numera är världsledande inom online varumärkesskydd och såldes till Amerikanska Corsearch för två år sedan. Företagets huvudprodukt är bland annat att ta bort annonser för piratkopierade varor och att hjälpa varumärkesägare i striden mot handeln av piratkopior på nätet.

Bild: Annika Karlbom

– Det är väldigt roligt att ha tagit fram något som är till nytta för världen. Genom uppköpet tillförs kapital så bolaget kan växa. Och det har blivit precis så bra som vi planerade och önskade, säger Ville.

Förlorade strid med skattemyndigheten

Genom åren har Ville haft många styrelseuppdrag i olika företag, och han har investerat, köpt och sålt. Det är företagsbyggande och utveckling som är han stora passion, inte förvaltning. Några gånger har han inte varit helt överens med skattemyndigheterna och 2014 förlorade han ett mål som gällde en komplicerad företagsförsäljning 7-8 år tidigare. Det blev några tidningsrubriker.

ANNONS

– Jag tycker fortfarande att jag hade moraliskt rätt, men visst jag inser att jag gjorde fel enligt juridiken. Det jag ångrar är att jag inte anlitade en jurist vid försäljningen, men jag har lämnat det bakom mig.

Ville som sedan många år är gift med Angela och bor i ett arkitektritat funkishus vid havet i Varberg jobbar gärna hemma, en vana han skaffat sig långt innan coronan. Samtidigt trivs han med att jobba i grupp, det gör honom kreativ. I dag är det främst ägarbolaget Schottenius&Partners som gäller, och något han gärna talar om.

Klas Karlsson, Ville Schottenius och dottern Johanna  Schottenius.
Klas Karlsson, Ville Schottenius och dottern Johanna Schottenius. Bild: Annika Karlbom

– Jag tycker inte om att blicka bakåt, jag tänker hellre framåt. Vad man kan göra, vad som kan bli bra. Just nu är vi inne i en fantastisk spännande men skrämmande tid. Det går oerhört fort, kanske för fort. Schottenius & Partners passion är att bygga företag. Dels utvecklar vi egna idéer, men vi investerar också i andras företag om vår erfarenhet och kompetens kan hjälpa dom att ta nästa steg.

Företag med olika kompetenser

Förutom Ville arbetar hans dotter Johanna, som är civilekonom med internationell erfarenhet, samt gamla parhästen Klas Karlsson i företaget. Till sin hjälp har de ett stort kontaktnät och flera egna företag med viktiga kompetenser. Bland annat äger de ett tekniskt utvecklingsbolag i Cluj i Rumänien.

ANNONS

– Det finns otroligt duktiga systemutvecklare i Rumänien som kan bygga upp våra digitala produkter. Vi har dessutom svenska projektledare i bolaget Swerolab så nu kan vi också hjälpa externa svenska företag i deras digitala transformation.

Börsnoterade Varbergsföretaget Vertiseit, som gör digitala lösningar för att stärka kundupplevelsen i butik, är ytterligare ett bolag Ville genom Schottenius & Partners, är delägare i.

Hur hanterar du coronan?

– Självklart påverkar pandemin både min fritid och mina affärer, men jag lägger ingen energi på att beklaga mig. Det är inget man kan göra något åt.

Hur hinner du, är du aldrig ledig?

– Haha, nej jag har oerhört mycket mer fritid än många tror. Jag jobbar i projekt och med idéer men är inte så inblandad i det operativa arbetet. Jag spelar mycket golf och tennis och har precis börjat spela paddel. Sen åker jag skidor på vintern och är ute på havet på sommaren. Dessutom har jag förmånen att ha blivit både morfar och farfar vilket givit ännu en dimension i livet.

Ville Schottenius.
Ville Schottenius. Bild: Annika Karlbom

Bolag som Ville som styrelseledamot varit med och tagit till börsen:

Björn Borg (styrelse/co founder)

Collector (styrelse)

Nilörn (styrelse)

Vertiseit (styrelse/delägare)

Bolag Ville Schottenius eller hans företag är huvud- eller delägare i:

• Schottenius & Partners - bygger och utvecklar företag, nationellt och globalt.

• Interactive Security - ansvarar för moderering av artikelkommentarer åt mediaföretag och större företag.

• Travel Support Holland - tillhandahåller försäkringsassistans i Europa. Land: Holland

• Swerolab - utvecklar och bygger digitala lösningar. Har dotterbolag i Cluj Rumänien.

• Vertiseit - Retail tech. Bygger framtidens detaljhandel med hjälp av digitala lösningar till den fysiska handeln. Land: Sverige

• Corsearch - Ett globalt företag som tillhandahåller innovativa system för att kontrollera varumärkesregistreringar och Brand Protection. Land: USA

• Björn Borg - är ett globalt varumärke inom sportmode. Bolaget är noterat på Nasdaq small cap.

• Partner Fondkomission - är en aktör inom Corporate Finance och aktiemäkleri.

Dessutom är Ville direkt eller indirekt mindre delägare i ett 10-tal andra bolag.

ANNONS