Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säker hand. Robin Törnblom blandar drinken som nyligen blev utsedd till den bästa i Sverige vid en tävling på internet. ”Tävla ska jag fortsätta med”, säger han.

Bartendern blandade till vinnande drink

Han gjorde Sveriges bästa drink i en världsomspännande tävling som nyligen avgjordes. – Jag ska tävla mer, säger Halmstad­krögaren Robin Törn­blom som fått blodad tand.

HP MÖTER…Robin Törnblom, krögare och bartender.

Robin Törnblom läste om tävlingen på nätet och genast var han i gång och började fantisera om vad han skulle bidra med.

– Jag har en liten bar hemma där jag testar mig fram. Sedan får man hoppas att folk tycker likadant som en själv, säger Robin.

Det blev en drink som består av Blooms gin, Hallands fläder, parfait amour och äggviteskum, garnerad med gurka och apelsin. Resultatet; en lila och gul drink.

– Den serveras i ett gammalt kristallglas.

Skapelsen fotograferades och receptet lades ut på arrangören Bols tävlingssida. Robins drink gick vidare till andra kvalet där han fick göra ett test på sina kunskaper om sprit och drinkar. Det gick vägen för Robin och två andra svenskar.

Dessa fick sedan uppgiften att göra en film som skulle vara både utbildande och underhållande. Resultatet blev att han tog hem den svenska delen av tävlingen. Priset blev en pokal och en flaska Genever. Den världsomspännande tävlingen vanns slutligen av en ungrare.

Ska du fortsätta tävla?

– Det kommer jag att göra. Detta var den tredje tävlingen i år och det kommer flera i höst.

I februari nästa år går västsvenska kvalet till SM i Varberg och där kommer Robin att delta med någon annan skapelse i glaset.

Robin Törnblom är dalmas, född i Borlänge. Att han satsade på restaurangbranschen har han i generna efter pappan som var kock. Därför var det självklart för honom att gå restaurangprogrammet på gymnasiet.

Då jobbade han också extra som diskplockare på en restaurang på fritiden. Med tiden blev han en fena på att servera och senare, efter upplärning, tog han plats bakom bardisken.

– Jag tyckte att vara bartender var roligare för då fick man ju prata mer med folk.

Robin lärde sig allt mer om drinkkunskap när han säsongsarbetade i vintriga Idre och Sälen och på varmare breddgrader som Thailand, Australien och Karibien andra tider på året.

Han har serverat många prominenta personer vid nobelmiddagar under fyra år. Första gången han balanserade med brickor och tallrikar med gourmetmat i Stockholms stadshus gick han sista året på gymnasiet.

– Nervöst var det ju, man var inte så gammal heller.

Robin kom till Halmstad 2005 och började på Salt i Tylösand. Där jobbade han sedan fem somrar fram­över. Sedan tre år driver han tillsammans med kompisen Andreas Andersson Punch i Tylösand och i våras utökades verksamheten med Boom Boom Room i centrala Halmstad.

– I Halmstad har jag ”fastnat” i åtta år.

Eftersom verksamheterna är säsongsbaserade blir det långa dygn för honom sommartid. När hösten nalkas kan han koppla av lite mer och umgås med sambon och de två hundarna. Och komma på nya drinkrecept.