Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nära och långt ifrån. Var tredje vecka jobbar och bor Carina och Paul tillsammans i Getinge. Resten av tiden är de trettio mil ifrån varandra.

Avstånd inget hinder för Carina och Paul

När frisören Carinas ögon mötte Pauls var det klippt. Nu bor urölänningen Carina Johansson i Getinge var tredje vecka – och Paul har byggt en salong åt henne i sin bilverkstad.

Carina älskar sin hembygd med väderkvarnarna, Alvaret och det magiska ljuset. I många år drev hon en egen salong i Borgholm och tänkte inte ens tanken att flytta någon annanstans.

Men det finns ett äventyrligt drag hos Carina också. Det fick henne att som ung packa kam och sax i ryggsäcken och köpa en enkelbiljett på transsibiriska järnvägen. I ett och ett halvt år reste hon runt i Kina, Indonesien, Australien och Nya Zeeland och försörjde sig på att klippa människor hon träffade längs vägen.

– När jag kom hem och fick se Ölandsbron och enebuskarna efter alla tropiska regnskogar tänkte jag ”Detta är ändå bra fint. Ska jag bo i Sverige, så ska jag bo på Öland”.

Så blev det. Carina fick sonen Elias och startade salong Rubb & Stubb med flera anställda. Fritiden ägnades åt hästkrafter i alla former.

– Jag hade ett halvblod som jag tävlade med i fälttävlan, dressyr och hopp. Så tog jag lite föl och pang så hade jag flera stycken, berättar Carina och fortsätter:

– Jag har haft några motorcyklar också, en Triumph och två Harley Davidson.

2008 åkte Carina, som tog MC-kort redan som 20-åring, på en MC-träff i Färjestaden – och blev galet förälskad!

– Jag hade blivit spådd till det innan. Spådamen såg ett par mandelformade blå ögon och sa att dem skulle jag lämna allt för…

De mandelformade blå satt på Paul Johansson, bilmekaniker från Getinge. ”Fasen, där var han!” tänkte Carina.

Men även Paul hade eget företag med inarbetad kundkrets och ännu hemmavarande barn, döttrarna Kitty och Nadia. I flera år träffades Carina och Paul enbart på helgerna. Vartannat veckoslut körde Carina de trettio milen till Getinge, vartannat körde Paul till Borgholm. Ibland for de halva vägen var och bodde i Pauls husbil i småländska Lessebo.

– Till slut tänkte vi att vi måste försöka få en vardag ihop också, säger Carina.

Det gamla köket i Pauls bilverkstad började byggas om. 2012 var Carinas nya, tuffa hårsalong i svart, vitt och rött klar. Nu håller hon den öppen var tredje vecka och klipper även de gamla på Almgården.

– Det är tufft att komma ny till en liten ort men som frisör blir man lite kompis med sina kunder och jag har många att hälsa på i Konsum, säger Carina.

När Getingeveckan är slut drar hon till Borgholm, där hon hyr stol på en salong för att kunna ta emot sina trogna kunder. Pendlandet funkar bra.

– Jag säger att jag ska hem åt vilket håll det än är dags att köra, säger Carina.

Nackdelen är att hon inte kan bo in sig riktigt någonstans. Att ha blommor på balkongen i Borgholm funkar till exempel inte. Det är sällan Paul och Carina kan gå på födelsedagskalas och andra fester tillsammans.

– Och på söndagskvällen när jag kommer till Öland är det tomt. Det är klart att vi saknar och längtar efter varandra.

En förutsättning för den annorlunda lösningen på livspusslet är förstås att Carina gillar att ligga på vägarna. Hennes kombibil har fått gå varm på 25:an genom Småland i många år nu.

– Men jag har ju en bra bilmekaniker!