Anneli Svenssons uppdrag: att skapa trygghet

Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg, jobbar enträget för att skapa trygghet och bygga relationer – för det kan hon nu få utmärkelsen Omfamningen. ”Det känns redan som att jag har vunnit. Nomineringen känns som en vinst i sig”, säger Anneli, som började sin karriär i Halmstad.

ANNONS
|

Anneli Svensson har varit kommunpolis i Falkenberg sedan 2016. En viktig del i hennes arbetsdag är att närma sig unga människor. Det är svårt att tänka sig en polis som är mer lämpad för det än Anneli Svensson. Sina första tio år i yrkeslivet tillbringade hon i skolans värld. Efter gymnasieåren på Falkenbergs gymnasieskola utbildade hon sig till lärare och undervisade i matte och NO i cirka tio år. Men så bestämde hon sig för att göra en nystart.

– Jag har alltid velat bli polis och jag ville söka till utbildningen efter studenten. Men mitt synfel var för stort för att jag skulle komma in.

ANNONS

Synfel, inget hinder

Men tanken på polisyrket, som för övrig även hennes pappa hade när Anneli var liten flicka hemma i Ljungby, fanns kvar där hela tiden. När kriterierna för att komma in på polishögskolan ändrades och det blev möjligt för Anneli att söka, trots sitt synfel, gjorde hon slag i saken.

– Jag ville göra ett seriöst försök för att det inte skulle finnas några frågetecken på ålderns höst. Jag ville känna att jag verkligen försökt.

Efter den långa ansökningsprocessen gick det flera månader och Anneli glömde nästan att hon sökt.

– När jag fick beskedet blev jag nästan orimligt glad. Jag var inte riktigt beredd på att jag skulle reagera så.

Lämnade läraryrket

Anneli sa upp sig från lärarjobbet i Halmstad, lämnade sin bostad och sitt trygga, välordnade vuxenliv, för att flytta till en studentkorridor i Växjö.

– Jag blev genast som en mamma i korridoren.

Efter två och ett halvt år var hon klar med utbildningen och hon fick jobb i Halmstad inom ingripandeverksamheten.

– Jag älskade det. Om min sociala situation varit annorlunda hade jag gärna jobbat kvar där.

När Anneli jobbat några år inom polisen i Halmstad blev hon mamma. Som ensamstående förälder var det inte möjligt att jobba skift. I Samband med att Anneli gick på föräldraledighet köpte hon ett hus i Ljungby, ett stenkast från föräldrahemmet.

ANNONS

– Cirkeln slöts, jag var tillbaka där jag växte upp, konstaterar Anneli.

Efter föräldraledigheten väntade en tjänst som ungdomsutredare i Falkenberg. Några år senare genomfördes en omorganisation och kommunpolistjänsterna inrättades. Anneli fick en av tjänsterna.

– Det är ett förebyggande och trygghetsskapande arbete. Det har alltid lockat mig.

Jobbet innebär en stor frihet och mycket kontakt med kommuninvånarna, framför allt med ungdomar, något som passar den före detta läraren som handen i handsken.

– Det är en vid tjänst och det är en förmån, men det kan också vara svårt att begränsa sig. Det gäller att skaffa sig en strategisk lägesbild av problemområden och se till att vi satsar på rätt aktiviteter.

Anneli Svensson är inne på femte året som kommunpolis. Nu står hon inför möjligheten att få utmärkelsen ”Årets trygghetsskapare”. Hon är en av åtta personer inom olika yrkeskategorier i Sverige som är nominerade. Vinnaren ska presenteras på en mässa i Malmö som tidningen Offentliga Affärer i samarbete med Malmö stad anordnar.

På grund av pandemin har den flyttats gånger. Senaste beskedet är att Anneli och de övriga nominerade ska åka till mässan Malmö i april. Bland andra statsepidemiolog Anders Tegnell och inrikesminister Mikael Damberg ska medverka.

ANNONS

– Jag blev så himla glad när jag fick veta att jag blivit nominerad. Jag trodde först att någon ringt fel. Det känns redan som att jag har vunnit. Nomineringen känns som en vinst i sig.

Sedan nomineringen blev känd har Anneli mötts av oräkneliga uppmuntrande kommentarer.

– Jag känner mig hedrad och uppskattad. Det ger mig förnyad kraft in i det förebyggande arbetet. Min insats är starkt beroende av både interna och externa kollegor, som också vill, kan och vågar testa nya vägar.

ANNONS