Anders Blanksvärd tävlar i ”Gladiatorerna”

På fredag svettas Anders Blanksvärd i tv-programmet ”Gladiatorerna”. Men han är lite van. Till vardags utbildar Anders egna ”gladiatorer” på militärhögskolan i Halmstad.

ANNONS
|

Det var sonen Alfons som kom på idén att pappa borde anmäla sig till tävlingen efter att ha sett värvningsreklam på TV4. Och Anders hakade på.

– Varför inte, det är en kul grej som kan vara kul att testa. Se hur det funkar? Jag skickade in en anmälan sista dagen och blev kallad till en extra uttagning och fick sedan delta i ett träningsläger på gladiatorarenan i Sundsvall. Vi fick prova att genomföra de olika grenarna men tyvärr inte testa hinderbanan. Skaderisken är hög kan jag säga, många får skador.

För Anders gickdet bra, han blev uttagen att delta i tv-programmet som spelades in redan i vintras. Anders, som utbildar blivande specialistofficerare i fysiskt stridsvärde på militärhögskolan i Halmstad, har alltid tränat mycket. Från början var det brottning som gällde.

ANNONS

–Pappa var brottare. Jag är uppväxt i Veddige och var med i Viskadalens brottarklubb, i samband med en sammanslagning gick jag med i Varbergs atlet- och idrottsklubb, VAIK. Det var väldigt bra träning. Jag höll på med lite fotboll och annat också. När jag var i 15-årsålder skadade jag axeln på ett ungdoms-SM i brottning och kunde inte fortsätta träna på den nivån. Jag började boxas, det är inte samma statiska belastning på axlarna som vid brottning.

Anders gick teknisklinje på Peder Skrivares skola och började sedan att utbilda sig till attackdykare i lumpen, men det höll på att gå riktigt illa. Han drabbades av mördarbakterier och fick avbryta utbildningen.

– Jag höll på att dö. Hur jag hade smittats kunde ingen läkare förklara, men jag hade varit hårt belastad med mycket träning under en längre tid. De tror att jag kan ha smittats i samband med en förkylning som utvecklades till en dubbelsidig lunginflammation.

Anders var grymt besviken, ärr på lungorna satte stopp för dyken. Men han är inte den som ger sig och gjorde i stället om lumpen från början som fallskärmsjägare i Karlsborg.

Anders hade jobbaten del som snickare i sin pappas byggföretag i Veddige, men ville annat. Han gick en dataingenjörsutbildning på KTH, men lagom till examen vid millennieskiftet sprack den så kallade IT-bubblan. Arbetsmarknaden för datoringenjörer var stendöd.

ANNONS

– Jag hoppade på officersutbildningen Karlberg i Stockholm och blev sedan instruktör på kustjägarskolan. Jag arbetade i åtta år som soldat och operatör i specialförbandet ”Särskilda skyddsgruppen” som sedan blev ”Särskilda operationsgruppen”. Gruppen fungerar som verktyg för högsta ledningen, om statsministern till exempel skulle kidnappas så är det den som ska genomföra fritagningen, förklarar Anders.

Trots att gruppenär stationerad på Karlsborg valde Anders att köpa ett hus i Varberg 2007. Han veckopendlade.

– Varberg är det finaste stället att bo på. Det och Gotland där vi har sommarstuga. Det gick ganska bra att veckopendla, vi var många så arbetstiden anpassades efter det. Vi började lite senare på måndagen och slutade lite tidigare på fredagen.

Huset är etttvåfamiljshus i centrala Varberg med utsikt över havet från vardagsrummet och balkongen på andra våningen. Under sin lediga tid har Anders lagt ner åtskilliga timmar på att snickra och renovera. Allt i det stora gamla huset är genomtänkt och ursnyggt.

2010 träffade Anders, som då hette Karlsson, sin fru Sofia Blanksvärd genom match.com. Hon lämnade Göteborg för att flytta till Anders i Varberg, 17 november 2011 föddes Alfons och 28 juni 2013 föddes lillasyster Alva.

Under alla århar Anders tränat mycket och blandat, det har varit styrketräning, löpning och simning och 2007 började han med crossfit som han också tävlar i.

ANNONS

I ”Gladiatorerna”, som har ett nytt upplägg denna säsong, tävlar Anders i kategorin ”I rikets tjänst”. Motståndaren är räddningsdykaren Thor Holmgren och programmet spelades in redan i vintras.

– Det var roligt. Hela familjen åkte upp och Sofia och barnen satt med i publiken. Jag hade väntat mig mer strul och omtagningar men allt rullade på förvånansvärt bra. Jag var lite besviken att det inte är en turnering där man kan vara med flera gånger, jag visste inte att det var ändrat. Det var högintensivt och tufft och man får mycket stryk, men denna gången fick en av gladiatorerna för ovanlighetens skull en skada. Efter tävlingen var jag själv helt utpumpad.

Hur det gick,är inget som berättas här och Anders och hans familj kommer att sitta bänkad framför tv:n och kolla när han tävlar, fast kanske under sitt tidigare namn Karlsson?

– Namnet har nog inte ändrats. Jag har inte sett programmet så jag vet inte. Det ska bli spännande för hela familjen att se resultatet, det var så länge sen vi var där.

Lite om Anders Blanksvärd

Tidigare efternamn: Karlsson.

Ålder: 42 år.

Född/uppväxt: Veddige.

Bor: Varberg.

Yrke: Officer och utbildare i fysiskt stridsvärde (idrott) på Militärhögskolan i Halmstad.

Familj: Sofia Blanksvärd, sonen Alfons, fem och ett halvt år, och dottern Alva fyra år.

Egna omdömet: Min starkaste sida är styrkan och stryktåligheten, svagaste sidan är explosiviteten, jag är inte 20 år längre...

Crossfit: En kombination av styrke- och konditionsträning som i motsats till exempelvis bodybuilding inriktar sig på resultat i form av förbättrade fysiska prestationer och inte på att ”skulptera” kroppen..

ANNONS