Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Amanda designar artisternas smycke

På lördag bär Mariette smycken av designern Amanda Oscarsson, från Getinge. Hon tog sin hobby till något hon nu lever på, och hon gör smycken som flera i Sveriges artistelit använder.

När Mariette går upp på scenen i lördagens Melodifestivalfinal så gör hon det iklädd smycken av märket "Min Doris", skapade av Amanda Oscarsson. Amanda är från Getinge, och Mariette från Harplinge, och det var en gemensam vän som tipsade artisten om smyckena.

– Hon gillar det jag gör. Och jag har tänkt lite på Mariette tidigare när jag har satt ihop smycken, särskilt min förra kollektion ”Human”. Hon är nätt, men kraftfull och med stark utstrålning. Så jag fick fria händer, med lite info om hur hon skulle se ut, och lite om showen. Hon blev nöjd, och det satt som en smäck!

Och det var inte bara artisten själv som gillade det. När Expressen betygsatte deltagarnas outfit fick Mariette högsta betyg, fem getingar – och tidningen skrev följande om smyckena:

”Hon passade fint i vitt, och silverhalsbandet blir en detalj som ger stilen det lilla extra”. 

– Det var verkligen svinkul! Jag räknade inte med det. Jag känner mig hedrad.

Dessutom har både SVT och Aftonbladet ägnat artiklar om ”Mariettes mystiska smycken”. Det ”mystiska” med smyckena handlar om att det står ”AMY” på dem. Vem är den där Amy? Så mystiskt är det faktiskt inte – det är bara en förkortning av låttiteln ”A million years”. 

– Men det roliga är att jag har kallats Amy när jag växte upp, berättar Amanda. Så det blev nästan som att cirkeln slöts på nåt sätt. Det blir en koppling till mig, fast ändå inte.

Men Mariette är inte den första artist som bär Amanda Oscarssons smycken. Shirley Clamp, Magnus Carlsson, Lill-Babs, Nassim al Fakir, listan kan göras lång. Och allt beror på kontakterna som Amanda skapade när hon själv var inne i musikbranschen.

Redan som tioåring ville hon bli den nästa Britney Spears, när hon uppträdde med playback på MB-husets scen i Getinge. Hon gick på flera auditions, och det gick bra. Tillsammans med sin syster Johanna skulle hon jobba som artist på Mallorca, men det gick inte som planerat.

– Jag har alltid sjungit hest, lite som Bonnie Tyler, det visste jag. Men där bad de mig att kolla upp mig hos en doktor.

Det visade sig att hon hade knotor på stämbanden – en dom som innebär att man inte kan fortsätta som artist.

– Det var en käftsmäll av rang. Fy fan. Vad skulle jag göra nu?

Amanda har ändå fortsatt inom musikbranschen, men arbetar mest bakom scen, antingen i fasta produktioner eller på turnéer. Men när musikkarriären inte gick som det var tänkt kunde hon ägna mer tid åt sin andra hobby, som smyckesdesigner. Intresset har funnits länge, och när hon skulle välja namn på sitt varumärke valde hon att hedra den person som har betytt mest för henne.

– Folk undra ibland hur de ska uttala det. ”Minndååris?” Men det är efter min farmor – hon var min Doris!

Amanda valde att säga upp sig från sin fasta tjänst som restaurangchef i Göteborg för att satsa på smyckena – och det gick vägen.

Till Pridefestivalen i Stockholm gjorde Amanda kollektionen ”Love is free”, som uppskattades av många, bland annat den israeliska artisten Hovi Star. Han representerade sitt land i Eurovision Song Contest i Stockholm i fjol, och slutade på en 14:e plats. Han blev en i raden av kända artister som föll för Amandas alster.

– Han älskade dem! Han ville att jag skulle göra smycken för hans kommande musikvideo, men jag hann inte, för jag jobbade med Strömstedt då.
Strömstedt är alltså Niklas, som hade sin krogshow på Rondo i höstas. Där jobbade Amanda som produktionsledare och tekniker.

– Jag älskar sådana kontraster. Bakom scen är allt skarpt. Om vi inte gör det och det NU så förstörs hela föreställningen. Men i min studio kan det få vara lite stökigt, jag tar det i min takt, dricker en kopp kaffe, går runt och sjunger lite. Jag gillar det.

Sedan Strömstedts sista föreställning i december jobbar Amanda nu på heltid som designer, och har en ny kollektion på gång i vår. Men först ska hon hålla alla tummar för Mariette, som dessutom har en del nya smycken på sig – alla designade av Amanda så klart.