Alf Hambe fyller 90 år: ”Sinnet mitt är ungt och jag är fortfarande gladlynt och nyfiken”

Steninges egen vispoet Alf Hambe fyller 90 år på söndag. Efter att han så sent som för två år sedan gav ut sin senaste bok säger han sig nu ha gått i pension: ”Fast man vet ju aldrig …”.

ANNONS
|

Något stor födelsedagsfirande är inte planerat – det sätter ”det där eländet corona” stopp för – men Alf Hambe är ändå vid mycket gott mod när Hallandsposten ringer upp för att gratulera.

– Det känns väldigt egendomligt att ha fått bli så här gammal. Det är en nåd att stilla bedja om. Särskilt som jag fortfarande känner mig frisk och på alerten.

På frågan om han känner sig som en 90-åring eller om han fortfarande är 25 år innerst inne svarar han ”både ock”.

– Sinnet mitt är ungt och jag är fortfarande gladlynt och nyfiken. Men åren tar en del av en människa och man blir lite glömsk. Jag får hela tiden fråga min kära hustru var jag har lagt mina saker.

ANNONS

Hustrun Ulla är Alfs allra bästa publik

Alf har varit gift med sin Ulla i 62 år och det är ingen tvekan om vad hon betyder för honom.

– Den frågan är outsägligt lätt att svara på. Hon är fortfarande mitt livs stora kärlek. Vi trivs och har det bra tillsammans. Det har ju nästan oundvikligen blivit så att hon alltid är den som får höra mina visor först och hon är min allra bästa publik!

Ulla är fortfarande mitt livs stora kärlek. Vi trivs och har det bra tillsammans.

Alf har tidigare i intervjuer beskrivit att första gången som han såg Ulla hade han just simmat runt sitt eget Ithaka, för alla andra Steningebor mer känd som Stora skär, när han möttes av synen av en snygg ung kvinna som låg och solade. De bytte några ord men föga anade han då att hon var kvinnan som han långt senare skulle gifta sig med.

Att Alf kallar Stora skär för Ithaka beror på att han som barn läste om Odysseus och blev så inspirerad att han simmade runt Stora skär och föreställde sig att han var Odysseus som utmattad efter sina irrfärder släpade sig i land på hemön Ithaka.

Debuterade 1962 med visboken Astronaut till häst

Alf Hambe debuterade 1962 med visboken ”Astronaut till häst”. Sedan dess har han skrivit, gett ut och spelat in otaliga visor. När han får frågan om vilken av alla dessa visor som är hans egen favorit värjer han sig först.

ANNONS

Jag ser på mina visor som om de vore mina barn. Jag vill därför vara rättvis och inte välja någon framför någon annan.

– Jag ser på mina visor som om de vore mina barn. Jag vill därför vara rättvis och inte välja någon framför någon annan.

Bild: Arkiv

Men efter en stund säger han ändå att måste han välja någon visa blir det nog den som även de som inte känner till honom så väl – ”för även om jag kan glädja mig åt en stor publik finns det ju faktiskt sådana också” – kanske ändå har hört. Nämligen ”Visa i Molom”. Det var den som något år efter debuten gav Alf hans stora genombrott efter att självaste Alice Babs spelat in den på skiva.

Alf Hambe tror inte på något så fantasilöst som slumpen

Molom är, enligt Alf, ingen plats utan snarare ett tillstånd eller en känsla. Kanske en liten bluesig sådan. Själva ordet hänger delvis ihop med moll och delvis med mol allena. Det är dessutom en palindrom, det vill säga ett ord som ser likadant ut om man läser det bakifrån som framifrån. En ordlek värdig en lekfull vispoet av Alf Hambes rang.

Även Molom har en koppling till Odysseus. När Alf för drygt 20 år sedan äntligen kom sig för att besöka den riktiga ön Ithaka i Grekland insåg han efteråt när han studerade en karta över ön att platsen han landsteg på hette Molobukten. Ett sammanträffande som absolut inte kan förklaras av slumpen enligt Alf, som inte tror på något så fantasilöst.

ANNONS
Bild: Arkiv

När Alf fyllde 85 år gav han ut visboken ”Månekalk över Molomhav”. Men några planer på att ge ut en ny bok nu när han fyller 90 år har han inte.

– Nä, jag tycker att jag nu kan få lov att vara pensionär.

Gav ut tre böcker så sent som 2018–2019

Och är det någon som med gott samvete kan få unna sig att vara pensionär är det nog Alf Hambe. Så sent som 2018–2019 gav han ut tre böcker: ”Ett urval av sina samlade verk”, ”I långa lopp och längslar”, som består av 17 dikt- och vissamlingar, ”Mykoniden & en Odyssée”, Alfs egen variant av Illiaden och Odysséen, samt ”Stjärnorna blommar om natten”, som består av icke tonsatta och tidigare opublicerade texter.

– Ja, jag tycker nog att jag har varit ganska flitig. Fast man vet ju aldrig, jag har ju fortfarande en massa outgivet material …

Fakta: Alf Hambe

Ålder: Fyller 90 år söndag 24 januari 2021.

Bor: Steninge utanför Halmstad.

Familj: Hustrun Ulla 85 år, dottern Susanna och sonen Pontus, tre barnbarn.

Intressen: ”Jag har många intressen men ingen hobby. Mitt yrke som författare, kompositör och artist har också alltid varit min hobby.”

Lyssnar helst på: ”Jag är allätare och lyssnar på allt från jazz till klassisk musik. Men jag hoppar över den allra mest moderna musiken. Hiphop och rap får vara för mig.”

Fakta: Alf Hambes Steninge

Steninge kuststation har tillsammans med Alf Hambe tagit fram två utflyktspoddar där Alf guidar till sina favoritplatser i området. Den ena av poddarna, Steninge sagostig, vänder sig främst till barn och den andra podden, Utflykt i Ingeland, vänder sig till vuxna. Båda poddarna finns att ladda ner gratis på kuststationen.se under vinjetten Upplevelser. Kartor finns att hämta på Kuststationen – titta i brevlådan om stationen inte är öppen – eller, i fallet med Utflykt i Ingeland, laddas ner från hemsidan.

ANNONS