Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med musiken i hjärtat. I hemmet finns det gott om möjligheter att spela musik. Mamma Ylva har slagit sig ner vid flygeln när Adam Sass ska ta ton i trumpeten.

Adam Sass är 13 år och har redan skrivit en jazzlåt

Adam Sass är en 13-årig trumpetare som föredrar Miles framför modern pop. Han har redan skrivit sin första egna jazzlåt och tar i helgen emot Knutsgillets kulturstipendium i Laholm.

En Jamie Cullum-notbok ligger uppslagen på det vita pianot som huserar granne med en svart flygel. Däremellan står föräldrarnas julklapp till barnen – ett par röda congas.

Det är ett musikaliskt hem som Adam Sass vuxit upp i.

Söndagmorgnarnas frukostätande och tidningsläsande ackompanjeras inte sällan av att något av barnen spelar trumpet i vardagsrummet, berättar pappa Kornel.

Till helgen får Adam Knutsgillets kulturstipendium på 5 000 kronor.

Vad pengarna ska gå till?

– Det ska bli en ny trumpet. Mina lärare säger att det nog hade varit bra för att kunna spela lite bättre, säger Adam.

För ett år sedan, samma kväll som Knutsgillet höll sin förra högtidssammankomst, blev Adam blixtinkallad för att spela fanfar. Den ordinarie blåsaren hade fått förhinder. Sedan dess har han fått fler engagemang från just Knutsgillet – bland annat vid invigningen av S:t Knuts gränd. Hans kunnande på blåsinstrumentet tycks ha imponerat på gillesmedlemmarna.

I övrigt har Adam mest spelat i kyrkor, ibland tillsammans med mamma Ylva på sång, och i Laholms blåsensemble, där han alltid har varit ojämförbart yngst. På Lagaholmsskolan, där han går i sjunde klass, är de också några kompisar som ägnar håltimmarna åt att låna musiksalen och spela blues och rock.

Men det är jazzen som ligger den 13-årige trumpetaren närmast hjärtat. Favoriterna är Miles Davies och Dizzy Gillespie.

Just möjligheten att spela olika musikstilar var det som lockade honom mest när han redan som riktigt ung ville börja spela trumpet.

– Jag fick testa trumpet på Kulturskolans öppet hus. Men då var jag för ung. Så jag fick börja med valthorn när jag var åtta. Det är ganska likt trumpet, berättar han.

Trumpet har han spelat i drygt tre år nu och har det senaste året gått upp till dubbla lektioner på Kulturskolan – en lektion klassiskt och en lektion jazz varje vecka.

I Knutsgillets motivering till stipendiet står att ”Adam visat prov på sin musikalitet vid ett flertal konserter och solistframträdanden”.

Men vid ett framträdande i somras höll det på att gå illa. Han hade ägnat skollektioner i estetiskt tillval åt att skriva en egen jazzkomposition. På Kulturfestivalen på Gröningen skulle han uruppföra stycket med några av Kulturskolans lärare på piano, bas och trummor.

– Det blåste rejält och jag hade satt fast notbladen med klämmor, men de flög ändå iväg åt alla håll. Eftersom jag var tvungen att hålla mig vid mikrofonen kunde jag inte börja plocka upp dem. Jag fick försöka spela ur minnet. Det gick rätt bra, berättar Adam.

Jazzlåten hette Blue sunshine och, vem vet, kanske var det bara det första i raden av många musikstycken signerade Adam Sass från Laholm.