Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

20-årige Anton Karlsson-Rask är en retro-kille

Anton Karlsson-Rask har fyndat på loppisar och auktioner så länge han kan minnas. Han drömmer om ett retro-liv och vill ge butiken i ett av Varbergs äldsta hus en rejäl chans.

Butiken på Drottninggatan i Varberg har funnits i 13 år och Anton Karlsson-Rask och känner dess minsta vrå. Det var hans pappa Olle Karlsson-Rask som öppnade butiken och sedan dess har Anton varit här oräkneliga gånger. Här säljs möbler och annan inredning från 50- 60- och 70-talen. Varorna är så gott som alltid inköpta på loppisar och auktioner runt om i landet.

– Det gäller att vara på plats före loppisarna öppnar för att ställa sig i kö. Det visar att man har ett verkligt intresse om man är beredd att gå upp en timma tidigare än man behöver på helgen, säger Anton.

Ordnade loppisar i Kärradal

I butiken blandas porslin, tavlor, affischer, byråer, kaffekoppar, bestick, leksaker, ja allt man kan tänka sig. Anton Karlsson Rask har har ett öga för vad kunderna vill ha och försöker lära sig allt om varornas ursprung och att kunna värdera dem.

– Mest efterfrågat är stringhyllor och teakskänkar och serviser, exempelvis serien Zebra från Uppsala Ekeby, säger Anton.

Intresset för retro har funnits hos Anton långt längre än de 13 år som butiken på Drottninggatan varit i familjens ägo. När han var liten bodde familjen i Kärradal och där ordnade pappa Olle loppisar varje sommar. När familjen flyttade till stan hittade han butiken som vid den tiden sålde LP-skivor och gamla vev-grammofoner.

– Det var en hobby för min pappa och han har bara haft öppet butiken på lördagar eftersom han jobbade på vardagarna. Numera är han pensionär.

Jag hoppas på en grym start. Det hade varit jättekul om jag kunde leva på detta.

Erfarenheten säger att somrarna i Varberg är bra perioder för butiken. Inför denna sommaren tänker Anton renovera varsamt och hoppas att han ska kunna locka många kunder.

– Jag hoppas på en grym start. Det hade varit jättekul om jag kunde leva på detta. Många andra unga människor drömmer om en egen bil eller lägenhet. Min dröm har alltid varit att ha en egen butik.

Anton studerar systemvetenskap på it-fakulteten på Göteborgs universitet och tänker kombinera studierna med att ha öppet butiken betydligt mer än tidigare.

– Efter sommaren ska jag utvärdera hur jag ska göra i fortsättningen. Jag vet att det finns ett stort intresse för retro-prylar och jag vill göra ett helhjärtat försök för att kunna leva på vad affären ger.

Hans Agne Jakobsson, favoritdesigner

Anton och hans pappa har på senare år märkt ett ökat intresse för den typ av varor de säljer. Varbergarna har lärt sig hitta till Retro Design och Anton har ett konto på Instagram där han visar upp de hetaste exemplaren som finns i butiken.

– Jag kommer inte att ha försäljning på nätet. Jag vill att kunderna ska komma till butiken och se varorna de köper i verkligheten.

Han pratar med värme och kunskap om de varor som ligger honom närmast hjärtat. Han har vissa favoritdesigners och försöker läras sig så mycket som möjligt både om designerns liv och om de föremål som han eller hon skapat.

– En favorit är Hans Agne Jakobsson, en svensk designer som formgivit främst lampor och möbler. Han gillade att arbeta med metaller. Man kan säga att han var en av dem som inredde folkhemmet.