Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hela familjen. Familjen Öberg älskar de tydliga årstiderna. Takdropp om våren, ljusa sommarnätter, den första snön, vinterns skoterliv och den femte årstiden – vårvintern – som inte finns söderut. Sonen Emil, pappa Håkan, mamma Pernilla och dottern Emma mår bra.

Öbergs ångrar inte flytten till Jämtland

Familjen Öberg lämnade en nyrenoverad villa i Skogstorp, strax utanför Falkenberg, för en sportstuga med gulnad furu 100 mil norrut. Det är det bästa de har gjort.

2008 var inget höjdarår för Pernilla Öberg. Hormonnivåerna hade åkt berg-och-dal-bana sedan barnen föddes, medicinerna blivit många och livslusten nästan tagit slut. Hon gick sjukskriven och hade nyss mist sin mamma.

Men det fanns en ljusglimt: fritidshuset i de jämtländska fjällen.

– Håkan är från Östersund. Jag blev verkligen förälskad i fjällnaturen redan första gången han tog mig med dit upp. Varje påsk åkte vi sedan till det gamla ”fjöset”, som hans pappa inrett till en furuorgie, berättar Pernilla och fortsätter:

– Barnen älskade det. Emil började kryssa dagar i almanackan så fort vi kommit hem.

Familjen tillbringade alltså tio dagar om året i Ansättfjällen. De övriga 355 längtade de dit. Nu åkte de, för en gångs skull, upp över jul. Då kände Pernilla att det var här de skulle bo.

– Håkan hade fått influensa och låg och frös under täcket. Jag gick in till honom och sa ”Kan vi inte bara flytta upp?”.

Om det berodde på febern eller något annat må vara osagt, men Håkan sa ja. De bjöd in närmsta grannen, som bor två kilometer bort, och fick veta att mobilt bredband funkar bra i Vallrun och att skolskjutsen stannar utanför dörren.

När de kom hem la de ut sin villa med tiptop kök och gångavstånd till skolan till försäljning. I maj gick flyttlasset.

Vallrun är så mycket glesbygd det kan bli. Några spridda hus och en bit bort stora vägen, som leder till den stillsamma turistanläggningen Åkersjön. Det är tre mil till skolan och närbutiken i Föllinge och tio till Östersund.

Ingen i familjen har ångrat det stora steget. Två somrar har de rest ned och hälsat på släkten i Falkenberg, annars håller de sig hemma i Jämtland.

– Där nere gällde andra normer. Inte för att vi direkt levde i någon konsumtionshets tidigare heller men här fick livet ett annat tempo och är mer prestigelöst, säger Pernilla.

– Vårt vatten kommer från en kallkälla och vi äter ofta bär, älgkött, fisk och svamp. I stället för att börja renovera huset köpte vi en ny skoter.

Håkan, som tidigare var i krogsvängen (bland annat som kock på Bratt i Falkenberg), jobbar i skolköket i Föllinge. Emma har just börjat läsa medieprogrammet på gymnasiet i Östersund, där Emil redan går på transportprogrammet. Båda ungdomarna veckopendlar och har varsitt krypin i stan. På fritiden driver Emil företaget Emil’s Byservice och arbetar på en gård när han inte hänger i pistmaskingaraget i Åkersjön.

Och Pernilla, som har varvat distansstudier och sjukskrivning i många år, ska starta ett eget webb- och annonsföretag inom kort.

– Flytten har gjort mig gott. Jag är inte riktigt på banan än men jag mår så mycket bättre.