Äventyrliga vagabonden Martin Agnvall vill inte leva Svenssonliv

Martin Agnvall från Mellbystrand har backpackat i Asien, varit boskapsfösare i Australien, jobbat som liftvakt i Kanada, liftat tvärs över USA och arbetat på lyxyacht i Karibien.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Working holiday-visum, det är grejen tycker Martin Agnvall. I alla fall om du som han föredrar att se världen framför att ha ett vanligt 8–5-jobb år ut och år in.

– Jag jobbar hellre dygnet runt i sex månader och ger mig ut och reser lika länge för pengarna jag har tjänat, än jobbar vanliga tider ett år och har fyra veckors sommarsemester – och så kan det regna tre av dem, säger Martin Agnvall och tillägger:

– Det behöver inte vara så dyrt att resa om man jobbar lite under tiden. Jag har aldrig haft några höga utgifter, jag förstår inte vad man ska göra med alla pengar. Jag är van att leva trångt och behöver bara fem kvadratmeter, en dusch, två kokplattor och en toalett.

ANNONS

Martins lust för ett liv på resande fot väcktes när han efter gymnasiet backpackade runt i Asien tre månader tillsammans med sin dåvarande flickvän.

Åkte till Australien för att jobba

Något år senare berättade en kompis i Laholm att det finns något som heter working holiday-visum. Martin nappade direkt, skaffade sig ett sådant visum och drog i väg till Australien. Där jobbade han några udda jobb – till exempel var han på en farm utanför Darwin och hjälpte till att driva boskap och kastrera tjurar. Men mest reste han runt, trots arbetsvisumet, och hade kul, bland annat hoppade han bungyjump naken.

– Om man hoppade naken fick man ett gratishopp så jag tänkte varför inte. Fast jag tyckte lite synd om folket som stod på marken bredvid när jag hängde i linan och dinglade, säger Martin och skrattar.

Bytte surf mot snö

Efter att ha rest ytterligare en sväng i Asien och varit hemma några månader och jobbat ihop pengar som ventilmontör, tog hans nästa working holiday-visum honom till Kanada.

– Jag ville ha en riktig vinter så jag flög till Vancouver och mejlade iväg en jobbansökan till alla skidorter som jag kunde hitta. Till slut fick jag svar från ett ställe i Fernie i British Columbia att de sökte folk så jag liftade dit på vinst och förlust, berättar Martin.

ANNONS

Väl på plats fick han jobb som liftvakt högst uppe på toppen efter att han möjligen något hade överdrivet sina kunskaper i brädåkning.

– Första gången jag skulle ta mig till liften på brädan i mörkret klockan fyra på morgonen med bara en pannlampa som hjälp för att kunna se trodde jag att jag skulle dö. Det var ju inte direkt några röda backar i Kläppen det handlade om. Men att stå ensam uppe på berget och se soluppgången var fantastiskt, säger Martin.

Övernattade i en koja i Oregon

Enda problemet var att det just den här vintern var ovanligt lite snö, ”bara” 3 meter i stället för normala 11 meter, så efter några månader bestämde sig Martin för att lifta över gränsen till USA och Montana. Från Montana tog han tåg till Seattle för att därifrån lifta ner till några släktingar som bor i San Francisco.

– Jag hittade en annons på Craigslist, USA:s motsvarighet till Blocket, från ett gäng ungdomar som skulle åka söderut till Oregon i en minibuss och hade platser kvar. Men de visade sig vara semipundare och när jag efter ett dygn insåg att ingen av dem hade något körkort hoppade jag av mitt i en skog i norra Oregon, berättar Martin.

ANNONS

Svårt att lifta i USA

Efter en mycket kall natt i skogen i en egengjord koja insåg han på morgonen att det bara var 3 kilometer till närmaste stad där han hade kunnat övernatta betydligt bekvämare. Men skam den som ger sig. Efter några betydligt mer lyckosamma liftningsförsök kom Martin till slut fram till sina släktingar i San Francisco.

– Det är svårare att få lift i USA än i Kanada men det går om man har tålamod. Men jag lärde mig att man inte ska prata om politik, vapenlagar eller religion för då är det lätt att man blir utslängd ur bilen.

Gömde sig i en garderob

Efter att ha bott hos släktingarna ett tag bestämde sig Martin för att lifta tvärs över hela USA till Florida för att överraska sin mamma som var i Miami på semester.

– Efter att ha gett hotellpersonalen alla mina värdesaker lyckades jag övertala dem att släppa in mig i mammas hotellrum där jag gömde mig i garderoben tills hon öppnade dörren.

Big surprise!

Gav sig i väg på Eurotrip

Martins nästa äventyr efter att ha varit hemma i Sverige bara tre månader blev att följa med två australiensare som körde förbi Mellbystrand i en folkabuss.

– De var ute på en Eurotrip och tanken var att vi skulle åka till Marocko och surfa men när vi kom till Barcelona blev jag nyfiken på de stora lyxyachterna som låg där. I Gibraltar sa jag hej då till polarna och gick i stället två obligatoriska säkerhetskurser som man måste gå för att få jobba på båtarna.

ANNONS

Jobbade på lyxyacht i Medelhavet

Efter det började Martin knacka dörr och erbjuda sina tjänster för dagsjobb på båtarna som låg i hamn. Till slut hade han fått ihop tillräckligt med referenser för att få jobb som matros på en lyxyacht som utgick från Italien. Den var 65 meter lång, hade 26 anställda, tog 16 passagerare – ”fast oftast var det inte mer än 1–2 stycken ombord” – och ägdes av en saudiarabisk man som hyrde ut den när han inte själv använde den.

– Vi plockade upp passagerarna någonstans utmed kusten och körde dem dit de ville åka, oftast till Nice, Cannes eller Monte Carlo, men ibland gjorde vi även turer till Grekland och Kroatien, säger Martin vars jobb var att hålla båten ren och köra passagerarna in till land när de ville och roa dem med olika vattenleksaker som jetskis när de låg för ankare ute till havs.

– Det var ofta ett hårt och tufft jobb. Vi förflyttade båten på nätterna och på dagarna servade vi passagerarna, säger Martin.

Att hyra båten en vecka kostade 4,6 miljoner svenska kronor så passagerna, som mestadels kom från Ryssland och Saudiarabien, hade höga krav på servicen.

Korsade Atlanten med en före detta isbrytare

Efter att ha varit hemma igen ett par kortare turer, jobbat tillfälligt på ytterligare någon båt, och via ett sådant uppdrag fått tag i ett marint arbetsvisum till USA hjälpte Martin till att köra en 77 meter lång före detta isbrytare ombyggd till yacht från Saint Martin i nordöstra Karibien över Atlanten till ett varv i Holland.

ANNONS

– Det tog 12–13 dygn och var riktigt långtråkigt för inget händer och allt ser likadant ut hela tiden, kommenterar Martin.

Fick jobb på brittisk lyxyacht

Efter det hade han tänkt stanna hemma i Sverige ett tag, jobba på Ica Maxi i Mellbystrand, hjälpa till som snickare i broderns företag och bygga om en minibuss till husbil för en ny Eurotrip. Samtidigt sökte han också in till teveprogrammet Robinson och var nära att komma med. Men precis när husbilen var klar fick Martin via en före detta båtkollega ett pangjobberbjudande som var för bra för att tacka nej till. Det tyckte även de ansvariga för Robinson som uppmuntrade Martin att ta båtjobbet och söka igen till programmet nästa gång han var hemma igen.

– Så jag sålde husbilen knappt använd och flög till Boston där jag började jobba på en 46 meter lång lyxyacht som bara användes av den brittiske ägaren och hans familj. Det var mycket roligare – och lugnare – än att jobba på en båt som hyrs ut.

Reste runt USA till Alaska

Ombord på den brittiska lyxyachten fick Martin under nio månader uppleva USA:s östkust, den karibiska övärlden, Panama, Galápagosöarna, Hawaii och, till slut, Alaska.

– När vi kom till Alaska bjöd båtägaren på en helikoptertur upp till en glaciär där vi fick hoppa av och hajka runt. Det var nog det häftigaste jag har varit med om!

ANNONS

Ett nyinköpt renoveringsobjekt hemma i Mellbystrand fick därefter Martin att överge båtlivet. Nu, ett år senare, är huset färdigrenoverat och Martin redo att sälja det för att ge sig iväg på ännu ett äventyr så fort som coronasituationen i världen tillåter.

Målet denna gång? Nya Zeeland.

Fotnot: Ett working holiday-visum ger resenärer möjlighet att arbeta, och i vissa fall studera, under en begränsad tid i ett visst land som ett sätt att finansiera resan. Visumet vänder sig till unga människor, oftast mellan 18–30 år (ibland 35 år) och gäller under en begränsad tid, oftast 12 månader. Exempel på länder som utfärdar Working holiday-visum är Sverige, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Martin Agnvall.
Martin Agnvall. Bild: Johan Persson

Martin Agnvall

Ålder: 30 år.

Familj: Ensamstående.

Bor: Hus i Mellbystrand.

Gör: Snickare.

Intressen: Klättring (främst inomhus) och resor.

Favoritpryl: ”Min kaffebryggare.”

Häftigaste upplevelsen: ”När jag hajkade över glaciärer i Alaska 2018.”

Bästa halländska sommartipset: ”Fiska lax i Lagan.”

ANNONS