Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fackförbund agerar med tveksamt mandat

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Svenska hamnarbetarförbundet har blockerat israeliska fartyg med gods till och från Israel 23–29 juni. Orsakerna till detta starkt israelfientliga agerande är att pressa Israel att häva blockaden av Gazaremsan.

Man får ha i minnet att det är det palestinska folket som röstat fram Hamas. Denna terroristorganisation vägrar erkänna staten Israel. Det var alltså Hamas som det palestinska folket ville se leda landet. Man kan då inte påstå att det palestinska folket är oskyldigt.

Israel är trots allt det enda demokratiska landet i Mellanöstern. Vi som vill njuta av israeliska frukter är oskyldiga.

Tanken har slagit mig att aktionen också leder till ökad försäljning av frukt och grönsaker som saluförs iSverige av ”nysvenska” försäljare från Mellanöstern. Osund konkurrens kallas det om man vågar se sambandet.

Man kan tycka vad man vill om vem som är den goda eller onda i denna konflikt. Men fakta är fakta. Det anmärkningsvärda är att ett svenskt fackförbund tar ett sådant kraftfullt beslut, som rimligtvis borde ligga på regeringsnivå. Samtidigt som man vill få Israel att häva en fredlig aktion som besvaras med självmordsbombare och raketbeskjutningar, stöder man en organisation som vill utplåna ett demokratiskt land.

Jag ifrågasätter starkt detta agerande. Svensk fackföreningsrörelse ska inte ha ett sådant mandat. Trots flera år av medling som alltid misslyckas försöker Hamnarbetarförbundet avgöra vad som är rätt och fel.

Tror de att de har en sådan möjlighet att påverka konflikten kanske Hamnarbetarförbundet iSverige borde överta FN:s roll i världen.

Göran Lundqvist, Sverigedemokraterna i Halmstad