Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Säkrar spår. Kvalitetssäkrare av rovdjursspår Bengt Kristiansson säkrar spår efter lodjur i skogarna kring Kinnared. Här vid ett tidigare tillfälle med Kjell-Göran Nilsson.

Föryngring av lodjur åter konstaterad i Hylte

Det tjocka snötäcket har givit viltspårarna chansen att kartlägga de skygga lodjuren. – Vi har konstaterat en föryngring i Hylte kommun och misstanken finns att det kan finnas fler, säger Bengt Kristiansson.

Förra veckan hittade viltspårare från länsstyrelsen, efter ett tips från allmänheten, spår efter lodjur i trakten av Kinnared. En närmare undersökning visade att det rörde sig om spår efter en hona och två ungar.

Lodjuren kunde spåras på en ganska lång sträcka, minst tre kilometer vilket krävs för att konstatera en föryngring enligt naturvårdsverkets direktiv.

– Man måste kunna särskilja spåren, annars säger Naturvårdsverket att det är efter samma lodjur, påpekar Bengt Kristiansson, en av länsstyrelsens så kallade kvalitetssäkrare.

Flera lodjur kan ha gått i samma spår samtidigt så att det ser ut som en löpa fast det är flera.

Förra året konstaterade man två föryngringar i Kinnaredstrakten.

– Vi vill hitta spår utifrån antalet föryngringar för att kunna bedöma stammens storlek.

Misstankar finns om att det finns en föryngring till i samma område. Men utmaningen är att hitta båda familjegrupperna samtidigt efter ett snöfall.

– Det är en ganska stor apparat.

Ungarna föds i slutet av maj, 70 dygn efter hanarnas brunsttid och följer honan till mars året därpå.

Viltspårarna tror att lodjuren lever i ett område runt Kinnared och norrut efter länsgränsen genom Falkenbergs och Varbergs kommuner.

– Det rör sig efter ganska långa sträckor, säger Bengt Kristiansson.

– Vi ser en långsam ökning av lodjursstammen och en viss spridning. Tidigare fanns kärnområden i Ullared, Älvsered, Gunnarp och Kinnared men nu kan man hitta dem precis överallt.

– De klarar sig ganska bra, det är skapligt med rådjur som är basföda och de är skickliga jägare.

Så sent som i tisdags förra veckan kvalitetssäkrade viltspårarna spår efter en hona med en unge i trakten av Oskarström och i lördags spår efter en hona med två ungar i Källsjö, nordväst om Ullared.

Därmed är man säkra på tre familjegrupper och tror att det kan finnas en till.

Men från södra delen av Halland kommer inga data.

– Där är folk inte vana vid spår efter lo. Men här är man mer van, förklarar Tommy Berglund vid länsstyrelsens avdelning för rovdjur som efterlyser tips från allmänheten.

– Just nu är det inga bra snöförhållanden, snön är för gammal och spåren har blåst igen. Mer snö är den bästa julklappen, säger Berglund.