Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fördyrat läktarbygge kan krympa Örjans vall – igen

En nästan fördubbling, 25 miljoner kronor i stället för budgeterade 15 för renovering av västra läktaren – det gör att pengarna nu inte räcker till för att fullfölja ombyggnaden av ”nya” Örjans vall.

– Det kan vi absolut inte acceptera, slår Halmstads BK:s ordförande Tony Karlsson fast.

I det nya, ytterligare nedbantade förslaget, som Skanska på uppdrag av projektkoordinatorn Torsten Rosenqvist presenterade i veckan är det inte mycket som återstår av ombyggnaden av huvudläktaren när bara 50 miljoner av de anslagna 75 är kvar.

– Och en sak är säker. Den kommer inte att stå klar till premiären 2016 heller. Men det kanske är lika bra det. För det är bättre att få en arena långsiktigt än en arena som ingen vill ha. Jag menar, den ska ju stå längre än fem år, påpekar Karlsson.

Det var KvP som i fredags publicerade uppgifter om en bantad arena.

Men HBK-ordföranden vill tona ner det och tror på en lösning.

– Vi för ju en dialog med kommunen och jag hyser tilltro till att de ledande politikerna har den klokskap och inser att det här verkligen inte är den snygga 3D-bild som man visar upp på kommunens hemsida.

– Om man sedan löser det genom att, som i Falkenberg, tillföra mer pengar eller på något annat sätt återstår att se för vi, både kommunen, HBK och Halmia, är ju alla mån om att få en arena som vi vill ha.

Enligt de uppgifter som HP tagit del av är den nya 630 kvadratmeter stora vip-restaurangen med fönster mot planen borta. Likaså toaletterna som blir kvar på markplanet. HBK:s och Halmias gamla kanslibyggnader som skulle ha rivits blir kvar och däremellan uppförs en ny, fristående byggnad för bland annat ”hospitality” i kraftigt nedbantad version som dessutom inte är integrerad med den gamla läktaren, vars gamla stolar behålls i stället för att bytas ut.

– Det kanske kommer att uppfylla arenakraven, men någon ny, modern arena blir det absolut inte, konstaterar Tony besviket.

– Samtidigt har jag full respekt för att Skanska och Torsten Rosenqvist har kört det i botten för att påvisa vad man för kvarvarande pengar kan få. Så det är först nu som vi, Halmia och kommunen kan gå in i en diskussion för att se vad vi kan göra när vi har en faktabas att gå på.

I augusti skulle ombyggnaden av huvudläktaren med kanslier ha påbörjats, men i nuläget lär inte ens upphandlingen vara klar.

De nya turerna och förseningen av bygget innebär också att Örjans vall kommer att vara en byggarbetsplats en ännu längre tid.

– Det ökar våra kostnader genom bland annat hyra av restaurangtält och så vidare, samtidigt som det försämrar våra möjligheter att öka intäkterna. Och det behöver varken vi eller Halmia i det ekonomiskt utsatta läge som vi båda befinner oss i.