Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kriminalvården kritiseras av JO efter att covidsmittade fångar delat cell. Arkivbild.
Kriminalvården kritiseras av JO efter att covidsmittade fångar delat cell. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Fångar delade cell trots covid – JO kritiserar

Justitieombudsmannen (JO) riktar i ett beslut allvarlig kritik mot Kriminalvården eftersom fångar fick dela cell trots att vissa av dem testats positivt för covid-19.

Det var vid årsskiftet 2020/2021 som en anstalt i säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter, drabbades av smittspridning av covid-19. På grund av platsbrist skilde man inte på de som var smittade och de som testats negativt. I stället lät man fångarna dela cell på en av avdelningarna, vilket ledde till att friska interner låstes in med sjuka.

"Enligt min mening är det inhumant att låsa in en intagen som har testat negativt för covid-19 tillsammans med en intagen som är bekräftat smittad. Jag är medveten om den ansträngda situation som råder inom kriminalvården, men det är inte acceptabelt att bristande resurser hos myndigheten drabbar de intagna på det här sättet", säger JO Katarina Påhlsson i ett pressmeddelande.

JO anser också att bestämmelserna kring möjligheten att placera smittade interner i avskildhet för att skydda andra intagnas hälsa bör ses över och har skickat en framställan till regeringen om detta.