Bild: TT/Google. Obs: Arkivbilder.
Bild: TT/Google. Obs: Arkivbilder.

Fågelsjuka i Sverige: 18 000 höns avlivas

Värphöns på en gård i Skåne har smittats av ett virus som kallas Newcastlesjuka. Samtliga höns är smittade och kommer därför avlivas, nu har Jordbruksverket försatt hela området i karantän.

ANNONS
|

Det är frigående höns på en ekologisk gård i Vellinge kommun som har drabbats av den mycket allvarliga Newcastlesjuka. Det bekräftar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Vi har nu konstaterat att samtliga höns på gården är smittade. Den här smittan brukar komma på hösten. Sist var 2014 i Östergötland och då blev tre gårdar smittade. Vi avlivar flockarna så fort de smittas, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Nu har Jordbruksverket infört restriktioner i området för att undvika att sjukdomen sprids vidare. Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam fågelsjukdom, men den drabbar endastfåglar.

– Det är inte farligt för människor och samhället, men om man är fjäderfälantbrukare måste man vara lite extra försiktig. Man får tänka på hur man rör sig bland sina fåglar, säger Jordbruksverkets kommunikationschef, Annett Kjellberg.

ANNONS

Lurig mutation av viruset

På den smittade gården råder nu tillträdesförbud och särskilda restriktioner. Dessa innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till gården. Efter att djuren avlivats kommer gården att saneras.

– De här åtgärderna är nödvändiga. Det är en väldigt smittsam sjukdom. Man får stora produktionsnedsättningar av det här viruset och det drar genom hela besättningen med en gång, förklarar Åhl.

När sjukdomen nått Sverige tidigare har man sett symptom på djuren såsom hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper och cirkelgång. Den här gången tycks det emellertid vara en annan och betydligt lurigare sträng av sjukdomen som kommit hit.

– Numer ser man oftast ingenting förrän de dör. Det man eventuellt kan se nu är skalförändringar på äggen, men inte så sjuka fåglar, menar Jordbruksverkets smittskyddshandläggare.

Försöker spåra smittan

Jordbruksverket har dessutom inlett en smittskyddsutredning. Den ska undersöka varifrån smittan kan ha kommit.

– Man misstänker oftast att det är vilda fåglar som för med sig smittan. Det är väldigt sällan vi har det på ekologiska gårdar där fåglar går ute, men det är inte alltid som virus är som farligast ute. Det kan vara betydligt farligare när smittor kommer till platserdär flera individer är instängda på en liten yta. Det sprids med avföring så kommer det in på en anläggning sprids det snabb, upplyser Karin Åhl.

ANNONS

Hur stor risk är det att smittan redan hunnit spridas?

– Vi kollar det nu och har upprättat en skyddszon. Det är nio besättningar som ligger inom den här 10 kilometersradien så vi pratar med dem och hör efter om det är nån som har sett några symptom ellerhar funderingar.

Newcastlesjuka är en anmälningspliktig sjukdom. Därför måste djurägare som misstänker att deras djur smittats kontakta en veterinär. Veterinären rapporterar i sin tur vidare misstankentillLänsstyrelsen och Jordbruksverket. Alla som håller fjäderfä och tamduvor uppmanas att vara extra vaksamma på sjukdomstecken som i detta fall troligtvis endast kommer yttras i form av minskad äggproduktion.

Newcastlesjuka

Sjukdomen kan orsaka explosiva utbrott hos tamhöns, kalkoner, fasaner, duvor och vaktlar. Ankor och gäss är också känsliga men det är sällan man ser allvarligare utbrott hos dessa arter. En lång rad vilda fågelarter och burfåglar är också känsliga för infektionen. Newcastlesjukevirus förekommer i de flesta länder.

Hur sprids viruset?

Infektionen överförs framför allt genom direkt kontakt mellan sjuka fåglar eller fåglar som bär på smittan utan att själva visa symtom. Vilda fåglar misstänks kunna sprida smittan över större avstånd. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar. Vindburen smittspridning har setts över avstånd upp till cirka 60 meter. Tiden från smitta till synliga sjukdomssymtom är vanligen 5–6 dagar, men kan variera från 2–15 dagar.

Typiska symtom

Newcastlevirus angriper fåglarnas nervsystem, andningsorgan och tarm. Symtomen på newcastlesjuka kan variera avsevärt och påverkas av virusstam, fåglarnas art, ålder och motståndskraft. Ett eller flera av följande symptom kan ses:

  1. nedsatt allmäntillstånd
  2. sänkt äggproduktion
  3. ökad dödlighet, upp till 100 procent
  4. hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper, cirkelgång
  5. andningssvårigheter, eventuellt hosta
  6. diarré

Källa: Jordbruksbruksverket

ANNONS