Förlustsviten bruten för HBK

Förlustsviten 2011 är bruten. För Halmstads BK och – tränaren Josep ”Pep” Clotet Ruiz. Men även om laget får vänta på första segern efter att ha tappat både tvåmålsledning och spel mot Superettangänget J Södra var det första halvlek som alla tog med sig hem från Elmiahallen.

|

– Då fick jag se det Halmstad som jag vill se i fortsättningen med fina intentioner, bra rörlighet och fokusering. Att vi sedan inte orkar tiden ut beror på att vi inte är tränade att hålla uppe det här spelet i 90 minuter ännu så där är jag inte orolig, analyserar Pep.

3–5–2-uppställningen med Ryan Miller i årsdebut centralt i mittförsvaret var bara en vecka gammal. Det märktes dock inte framåt när HBK med kvickhet och ständiga positionsbyten direkt tog initiativet.

Redan efter tio minuter borde Raul Ruiz, läckert frispelad av landsmannen Javier Hernandez, ha rullat in bollen, men avslutet blev inte helt rent och Nuredin Bakiu kunde rädda till hörna.

Ruiz tog dock revansch bara fem minuter senare när han med ett precist högerinlägg hittade Joe Sise vid bortre stolpen som nickade in 1–0.

– Det gick inte att missa där, säger Joe som hade Javier Hernandez bredvid sig på topp.

– Men det är hela tiden mycket rörelse och byte av positioner. Man är inte låst vid nånting så det här kommer bara att bli bättre och bättre, lovar han.

Det måste det också bli bakåt för det var i ytan strax utanför straffområdet som J Södra skapade sina chanser, där Tommy Thelins tunga halvvolley (32) träffade målvakten Robin Malmkvist som sedan fick sträcka ut på Kristoffer Fagercrantz välplacerade frispark (41).

Då hade dock HBK varit nära flera gånger – inte minst på kanterna när Emil Salomonsson och Marcus Olsson kom i sina löpningar och ”Salle” bland annat haft ett skott tätt utanför (31), briljant frispelad i djupled av spelregissören Ivan Diaz.

2–0 skulle dock komma före paus när J Södra-målvakten Nuredin Bakiu misslyckats att nicka undan bollen utanför straffomårdet och Raul Ruiz enkelt kunde rulla in den i öppet mål (46).

Kanske skulle matchen ha punkterats fem minuter efter paus när Joe Sise helt omarkerad bara hade att nicka in bollen men – totalmissade.

– Jag halkade precis när jag skulle hoppa upp, inflikar Joe.

I stället tog hemmalaget nu över alltmer av spelet. Christer Persson och Dennis Östlundh tvingade Malmkvist till en avancerade räddningar innan just Östlundh från samma position utanför straffområdet tryckte in 1–2 (53).

– Där tappade vi markeringen hela tiden eftersom vi hade svårt att veta vem som skulle ta den. Men allt är ju så nytt, ursäktar Salomonsson.

Kvitteringen kom också när Philip Bernholtz efter en ”upprullning” bredsidade in 2–2 (80).

Då hade Raul Ruiz i vackert spanskt samarbete med inhopparen José Zamora dessförinnan prickat ribban och i slutminuterna var det Michael Görlitz (o)tur att göra detsamma från nära håll.

Så det var inte framåt som HBK hade bekymmer den här eftermiddagen.

– Det finns det naturligtvis detaljer, inte minst i försvarsspelet, markeringen och när vi förlorar boll, som måste förbättras och slipas på men det kommer med tiden. För det är så nytt för alla ännu så länge, konstaterar HBK-tränaren.

Jönköping Södra–HBK 2–2 (0–2)

Robin Malmkvist – Richard Magyar, Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas – Emil Salomonsson, Raul Ruiz, Ivan Diaz, Michael Görlitz, Marcus Olsson (rött kort 83) – Javier Hernandez (José Zamora 65), Joe Sise.