Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Grönt hjärta. Murgrönan på tullhusets gavel har format sig som ett hjärta. En vacker dekoration och lämplig plats för en bild på en miljöpartist, tycker Eva.

Eva fortsätter sin kamp för ekologisk mat i skolan

Ekologisk mat i skolan fick Eva Ericsson att engagera sig politiskt för 16 år sedan. Fortfarande står denna fråga högt upp på dagordningen. – Nu är det dags att det händer något, säger Miljöpartiets listetta.

Frågan ligger henne varmt om hjärtat eftersom hennes yngste son led av svår matallergi under sin uppväxt.

– Det upptäcktes när han var sju månader och jag slutade amma. Han fick eksem. När han var två år gick vi till en homeopat och fick rådet att ge honom ekologisk mat. Vi märkte att han tålde det bättre, berättar Eva.

När sonen gick i lågstadiet stod Eva i fronten för ett projekt med eko-mat på Veingeskolan. Men ett rektorsbyte satte käppar i hjulet.

– Men det blev startskottet för mig. Jag läste igenom alla partiprogram för jag ville ha politisk hjälp för att få igång detta. Men det var bara ett som hade med ekologisk mat, och det var Miljöpartiet.

Partiet tog emot henne med öppna armar. Det blev fyra år som ledamot i miljö- och byggnadsnämnden, därefter åtta år i barn- och utbildningsnämnden. Sedan förra valet sitter hon som ersättare i socialnämnden och ordinarie i kommunfullmäktige.

Valet att testa på olika nämnder har varit medvetet.

– Jag ville lära mig mycket om hela kommunen. Om man bara sitter i en nämnd tror jag inte man får samma förståelse för helheten, hur allt hänger ihop, säger hon.

Sedan Eva engagerade sig politiskt har ekologisk mat i skolor och på äldreboende varit en viktig fråga. Kampen har varit trög, tycker hon. Men hon tänker absolut inte ge upp.

– Det har inte hänt mycket. Vårt mål är att 50 procent av maten ska vara ekologisk vilket är betydligt högre än det nationella målet. Men vi vill markera och visa vår vilja.

Eva, som nyligen lämnade sin födelseort Veinge till förmån för Laholm, har inför kommande val lagt sina övriga yrken – undersköterska, frisör och polaritetsterapeut – lite på hyllan.

– Jag brukar hoppa in på Solhemmet på somrarna, och det kanske jag kommer att fortsätta med, och jag tänker också erbjuda mina frisörtjänster på Solhemmet.

Annars kommer hon att satsa all sin tid på politikern och sig själv, berättar hon.

– När Lena Angviken, som varit vårt toppnamn, ville trappa ner kände jag att om de andra ville så var jag redo att göra detta.

En plats i kommunstyrelsen är målet, liksom flera mandat i fullmäktige.

– Vi gick framåt i EU-valet. Det hoppas vi att vi gör i kommunvalet också. Det vore riktigt spännande om vi kunde få fyra mandat. Det motsvarar vad EU-valet visade i kommunen. Och ju fler mandat, desto större möjlighet har vi att påverka, säger Eva.