Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Erlandsson ny fotbollsbas i Halmia

IS Halmia organiserar om med sikte på att vara en dubbel elitklubb senast 2017. Susanne Erlandsson får ansvaret för en ny fotbollssektion, där både herr- och damlagen samlas under samma tak.

– Susanne besitter en mycket hög kompetens inom fotbollen. Det har varit väldigt positivt att få in en person med sådan bakgrund i styrelsen och det är väldigt naturligt att man sätter henne som chef för detta, säger Lennart Blomberg, vice ordförande i Halmias huvudstyrelse.

Susanne Erlandsson var fram till tidigt i våras vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Nu leder hon den centrala organisationskommittén inför dam-EM 2013, men klev i maj även in i styrelsen i IS Halmia, där hon en gång började sin fotbollsbana.

Nu går hon i spetsen för Halmstadklubbens nya fotbollsorganisation, som ska bygga vidare på årets avancemang till division 1 för båda A-lagen.

– Målsättningen är att Halmia på både herr- och damsidan ska finnas i superettan respektive elitettan senast 2017, deklarerar hon.

Tidigare låg damverksamheten i en egen sektion, men samordnas nu med herrarna.

– Det är en mer logisk lösning av organisationen. En effektivitetsåtgärd som jag ser det, säger Lennart Blomberg.

Erlandsson får det övergripande ansvaret. Under henne finns en sportchef på herrsidan (Sinisa Stancovic) och en på damsidan (Ferenc Horvat).

– Vi vill ha tydligare att Halmia är en tvåkönad förening. Nu är det dam-EM 2013, Halmia är den ledande damföreningen i Halmstad och det ska spelas EM-fotboll på Örjans vall som är Halmias hemmaplan, säger Erlandsson.

Ambitionen är att Halmia ska bli det självklara valet för unga flickor i närområdet som vill satsa på fotbollen.

Kommer det att satsas lika mycket pengar på damerna som på herrarna?

– Jag har alltid fått den frågan, även på nationell nivå inom Svenska Fotbollförbundet, svarar hon, lätt suckande, och fortsätter:

– Jag tror man ska säga så här i stället: Får herrarna och damerna de resurser som behövs för att bedriva sin verksamhet? Sedan behöver det inte vara en krona på herr och en krona på dam. Det har alltid varit, och jag tror det kommer att vara fortsättningsvis också, dyrare på herrsidan.

Samtidigt läggs fokus på att bygga upp den eftersatta ungdomsverksamheten.

Allt ska ske med en balanserad budget. Någon storsatsning på dyra spelarvärvningar är det inte tal om, oavsett kön.

– Vi tror inte på några ”quick fix”, betonar Erlandsson.

– 2013 är ett år då vi behöver stabilisera, bygga upp organisation och ekonomi, och se till att båda lagen klarar sig kvar i division 1, för att sedan kanske ta och höja det lite 2014 och 2015.