Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Instead of yoga.

En nationaldag för alla på berget

En nationaldag för alla. Sådan är parollen inför lördagens firande vid Hallandsgården, där det blir allt från parad för fanan till breakdance.

Vi har långt – oerhört långt – kvar till den norska extasen vid 17:e maj, men den svenska nationaldagen har de senaste åren firats alltmer och den blågula dagen är röd och ledig sedan 2005.

I Halmstad koncentreras årets fest som vanligt till Hallandsgården på Galgberget, där det händer saker från klockan 11 på förmiddagen till klockan 21 på kvällen.

Det börjar med att fanborgen tågar in till tonerna av Härnömarsch och slutar med att J.A.M. improviserar.

Däremellan blir det musik av alla slag, med bland annat Halmstad Symphonic band och Anja Lagerqvist, och ett högtidstal av Lovisa Aldrin, verksamhetsansvarig vid Europa Direkt.

Kulturnämndens ordförande Sven Palmkvist (M) delar ut Halmstads kommuns kulturstipendium till dansaren Lisa Nilsson och videokonstnären Jonas Börjesson samt Kulturlaxen till Systrarna Grimh – Anna Lindqvist och Charlotte Ekvall – vid Kajskjulet.

Därefter blir det folkmusik och dans med Folkdansens vänner som fyller 90 år och har en jubileumsutställning på Hallandsgården – som också fyller 90.

Firandet fortsätter under eftermiddagen med barnteater av Dramalogen, ansiktsmålning, sång med Team Rickard, poesi med Ronja Möller, dans med Nour Attay dansgrupp, breakdance, DJ Black Moose och musik av Instead of yoga, Negativt Ja, Headons, Allis trio med vänner och mycket annat.

Det är ett program som ska spegla Halmstad 2015, en stad för alla där firandet förmodligen fortsätter under kvällen och natten– en bra bit in på söndagen.