Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Viktig kontakt. Sätt fokus på barnets rättigheter i vårdnadstvister, uppmanar insändarskribenten.

En man får vara pappa – om mamman vill

Kommentar till RJ 19/12.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Nu är jul- och nyårshelgen över. Enligt BRIS bor, i Sverige, 1/3 av alla barn med en av sina föräldrar. Debatter förs om jämställdhet, kvinnors rätt till lika lön etc. I skymundan kommer jämställdheten i vårdnadstvister. Fyra av fem kvinnor ”vinner” vårdnadstvister. Vart finns jämställdheten i det?

En vårdnadstvist blir ofta mycket smutsig med förtal och falska anmälningar. Sedan den nya vårdnadslagen kom 2006 har det blivit enklare att få egen vårdnad. Det räcker för ena föräldern att hävda att det finns samarbetsproblem. Mamman hävdar oftast egen vårdnad och att pappan skall ha så lite ”umgänge” med sina barn som möjligt. Handlar det om ekonomi, kontroll, bekräftelsebehov, bitterhet eller kanske till och med psykisk sjukdom? Alla pappor kan väl inte vara olämpliga föräldrar? Naturligtvis finns det de som inte vill ta sitt ansvar, men låt de pappor som är engagerade vara det.

Det är dags för ansvariga att öppna ögonen och börja arbeta för jämställda vårdnadstvister och ett samhälle där båda föräldrarna är lika viktiga. Politiker, socialarbetare, familjerätt, nämndemän, domare… De som känner sig ansvariga kan ta åt sig.

Jag som kvinna tycker att sociala myndigheter skall kvotera in fler män i verksamheten. Då skulle män inte känna sig diskriminerade i kontakten med sociala myndigheter. Som ett andra steg kan vi slopa dessa benämningar som faktiskt graderar föräldrarollen, boendeförälder, umgängesförälder… Naturligtvis måste barnet vara folkbokfört någonstans, men jag tror inte någon hört ett barn säga ”nu skall jag till pappa och utöva umgänge”.

Att alltid ha barnperspektiv för ögonen, som det står i FN:s barnkonvention kapitel 3, är en skyldighet för alla vuxna. Det är dags att föräldrarna sätts åt sidan och fokus sätts på barnets bästa och rätt till båda sina föräldrar. Det är dags att de fina och viktiga orden blir verklighet. Att Sverige blir ett föredöme i världen även i denna jämställdhetsfråga.

Utanför