Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Elever får hjälp att knäcka mattekoden

I Mattecentrums räknestugor behöver eleverna inte vänta på att få hjälp. Ingenjörer, naturvetare och ekonomer hjälper till med skoluppgifterna.

Varje vecka håller den ideella föreningen Mattecentrums räknestugor öppet för studerande i olika åldrar.

Oavsett om man går på högstadiet, gymnasiet eller i vuxenutbildning, vill ha läxhjälp eller bara behöver lite uppmuntran så är man välkommen.

Marianna Maatouk och Fred Ring läser samhällsvetenskap på Sannarpsgymnasiet och pluggar inför ett prov i matematik 3. Kursen har de själva valt att läsa för att bredda sina chanser för framtiden.

- Saknar man matte 3 så kommer man inte in på ekonomprogrammen på högskolan, säger Marianna Maatouk.

Derivata, integraler och ekvationer ingår i kursen.

Kommer ni ha användning av den här matten i vardagen, tror ni?

- Absolut inte, säger Fred Ring först, men konstaterar sedan:

- Var tionde grej har vi kanske nytta av.

Just den uppgift de nu jobbar med kan räknas till de "nyttiga": ränta på insatta pengar. Sådana kunskaper saknar många, visar en undersökning från Finansinspektionen som kom för två veckor sedan.

Varannan svensk klarar inte av enkla räkneexempel som handlar om ränta, inflation och finansiell risk. 33 procent av de drygt 800 deltagarna i undersökningen lyckades inte ens ge ett korrekt svar på en fråga där fem personer ska dela på två miljoner kronor.

Som konsument hamnar man i ett underläge gentemot banker och bolag när det gäller lån, investeringar eller pension, menar Finansinspektionen.

Bengt-Erik Bengtsson är en av volontärerna på Mattecentrum i Halmstad. Han har undervisat i 24 år på Lunds Tekniska Högskola och bekymrar sig över att många elever saknar basen i matematiken, såsom multiplikation och division.

- Vi lever i en värld av siffror, med rabatter hit och bolån dit. Jag har funderat på hur man klarar sig utan matte. Man tar sms-lån men vet inte att man får betala 57 procent i ränta, säger han.

Viktor Frimodig, som är volontär och spindel i nätet för Mattecentrums verksamhet i Halmstad, förklarar varför många upplever matte som svårt:

- Matte är tidskrävande. Man kan inte läsa sig till svaren utan man måste sitta ner och räkna, vilket gör det annorlunda jämfört med många andra ämnen. Det är som med idrott. Ska man bli bra på höjdhopp så måste man träna.