Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Klurigt. Vina Le, som sitter mittemellan volontärerna Viktor Frimodig och Tobias Svensson, läser naturvetarprogrammet i årskurs två. ”Just nu är det lugnt, men matten blir säkert svårare framöver”, säger hon.

Elever får extra hjälp med matten

Trigono­metri, enhetscirklar och funktioner. När Mattecentrum håller räknestuga på Katte­gattgymnasiet är det inte multiplikations­tabellen som eleverna frågar om.

I rummet hörs ett svagt mummel av formler och siffror. Det är tisdag eftermiddag och terminens förs­ta räknestuga har dragit i gång på Kattegatt. Viet Nguyen sitter med en klasskompis och försöker att lösa uppgifter i den mattekurs de just har börjat på.

– Vi har rätt så mycket trigonometriska kurvor och grafer just nu.

I räknestugan har eleverna hjälp av fyra volontärer som kan stötta när de kör fast. Få ämnen är väl så frustrerande som just matte, när man inte får rätt på uppgifterna.

– Matte tar så lång tid att lära sig och många har nog inte det tålamodet, säger Viktoria Ek, som har haft stor hjälp av räknestugan när hon har läst upp sina mattekurser.

– Jag minns att jag inte vågade fråga mina lärare om allt i gymnasiet, och det kunde gå en hel lektion innan man fick hjälp eftersom vi var så många elever.

Naturvetareleven Vina Le på bordet framför är inne på samma spår.

– Här får man den hjälp som man inte hinner få på lektionen, och de kan förklara på ett annat sätt, säger hon.

Det är tredje året som räknestugan är i gång i Halmstad. Samordnare Viktor Frimodig, en 22-årig högskolestudent som liksom de övriga volontärerna jobbar ideellt för Matte­centrum, menar att de som kommer dit i regel är väldigt motiverade.

– Alla som vill lära sig matte är välkomna. Vi har haft en del personer från komvux, andra som vill fräscha upp kunskaperna inför högskoleprovet och några har åkt hit från Falkenberg.

Som volontär drivs han av att det är roligt att lära ut.

– Att förklara för andra är en utmaning. Man kan själv förstå saker i sitt eget huvud, men att sätta ord på dem och få någon annan att förstå, det är en utmaning.

Räknestugan är den enda i Halland och håller öppet en gång i veckan. Frank Wedding, rektor på Kattegattgymnasiet, tog initiativet till att förlägga satsningen på skolan för tre år sedan.

– Det här är bra eftersom det hjälper mina elever. Här har de möjlighet att fråga utan att det är någon lärare som sätter betyg på dem, säger han.