GP:s tidigare chefredaktör Peter Hjörne inspekterar kommande tidningssidor. Bilden är tagen i samband med Polaris köp av Stampen 2019.
GP:s tidigare chefredaktör Peter Hjörne inspekterar kommande tidningssidor. Bilden är tagen i samband med Polaris köp av Stampen 2019. Bild: Anders Ylander

Familjen Hjörne säljer sin andel av Göteborgs-Posten

Polaris Media, NWT och VK Media köper ut övriga ägare och blir ensamma ägare till Göteborgs-Postens moderbolag Stampen. Det innebär slutet på en era för familjen Hjörne, som ägt tidningen i nästan hundra år.

ANNONS
|

I rapporten för det första kvartalet 2021 berättade norska Polaris Media om en god lönsamhet. Börsbolaget gör en vinst på nästan 67 miljoner norska kronor.

Men samtidigt kom också ytterligare ett besked.

Efter nästan hundra år av ägande, lämnar familjen Hjörne nu Stampen och Göteborgs-Posten. Huvudägaren Polaris meddelar i en presentation till investerare att ”minoritetsägarna i Stampen Media inlöser alla sina säljoptioner”.

LÄS MER:Kraftigt förbättrat resultat för Stampen Media

Löser ut resten av aktierna

Huvudägarna Polaris Media, NWT och och VK Media köper därmed upp alla aktier i Stampen och blir ensamma ägare av bolaget.

– Jag vill rikta ett varmt tack till familjen Hjörne, styrelsen och de övriga ägarna för väldigt gott samarbete, kunskapsutbyte och engagemang de här åren. Stampen Media är idag en stabil koncern med starka titlar som har stor potential framåt, säger Per Axel Koch, styrelseordförande Stampen Media.

ANNONS

– Vi är väldigt nöjda med att vara ägare i Stampen, nu fick vi en möjlighet att öka vårt ägande. Det bekräftar bara att vi är långsiktiga. Det har varit väldigt framgångsrikt hittills och vi hoppas och tror att den framgången ska fortsätta, säger Koch.

Det var 2019 som Polaris Media köpte Stampen, familjen Hjörne gick då från att vara största ägare till att bli minoritetsägare med 14,6 procent av aktierna.

– Vi lämnar inte detta, vi har bara en mer blygsam roll, sa Peter Hjörne då.

Hundra år av ägande är över

I samband med försäljningen till Polaris tecknades också en option om försäljning av resten av aktierna. Det är alltså den möjligheten som Hjörne knappt två år senare valt att utnyttja.

– Med den stabilitet som finns idag är det en bra tidpunkt att lämna över hela ansvaret till en större ägare med samma långsiktiga inställning och fokus på journalistik och att fortsätta utveckla tidningarna, säger Peter Hjörne i ett pressmeddelande.

Familjen Hjörne har ägt Göteborgs-Posten i snart hundra år, efter att Harry Hjörne köpt tidningen 1926. Sedan dess har också Lars och Peter Hjörne varit både ägare och chefredaktörer.

Peter Hjörne kommer att fortsätta med sina ledarkrönikor fram till hösten 2022.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS