Ana Maria Chrysoulakis om pandemiåret: ”Jag känner att vi har lyckats”

När covid-19 greppade Halland och Halmstad såg kommunens äldreboende länge ut att vara förskonade. Men i höstas smög sig viruset in och drabbade flera boende hårt. Ett år efter pandemins start är det åter igen smittfritt och verksamhetschef Ana Maria Chrysoulakis kan börja se på situationen genom backspegeln.

ANNONS
LocationHalmstad||

Äldre personer och personer med underliggande sjukdomar har varit extra utsatta under pandemin och riskerar att drabbas hårt av covid-19. På äldreboende är dessa människor samlade, vilket har inneburit allvarliga konsekvenser när viruset har spridit sig på avdelningarna.

I Halmstad trodde man länge att man kommit lindrigt undan men under hösten spreds viruset på flera boende och läget beskrevs som mycket ansträngt. Drygt 140 av omkring 900 äldre smittades, totalt avled ungefär 30 personer med en covid-diagnos på samtliga boende i Halmstad, kommunala och privata.

– Jag hatar corona över allt på jorden men jag har lärt mig oerhört mycket, säger Ana Maria Chrysoulakis som är verksamhetschef för Halmstads kommuns äldreboenden.

ANNONS

Omställningar och oro

I maj konstaterades det första fallet av covid-19 på ett privat äldreboende i Halmstad, det dröjde till november innan någon på ett kommunalt boende smittades. Trots att man hade klarat sig länge var det oundvikligt att få in smittan menar Ana Maria Chrysoulakis.

– Vi tror att smittan kom in i samband med att vi hade personal som var smittad men symptomfri, vi hade flera sådana fall. Det hade ett tydligt samband med att smittan ökade i samhället och det var svårt att sätta stopp för det inne på boendena, säger hon.

Trots att man fram tills dess inte hade haft några covidfall bland äldre hade pandemin stor påverkan på verksamheten under hela året. Under våren och sommaren gällde besöksförbud på samtliga äldreboende i landet och även i Halmstad var det oroligt huruvida personalens skyddsutrustning skulle räcka till.

– Det var en väldigt intensiv period under våren trots att smittan inte hade kommit in på boendena. Vi behövde tänka om och skapa nya rutiner igen, skapa mötesplatser där de kunde träffas under ordnade former, säger Ana Maria Chrysoulakis och fortsätter:

– Jag tror aldrig förvaltningen har bytt så många rutiner under så kort tid tidigare. Allt beroende på vad Folkhälsomyndigheten kom fram till.

ANNONS

LÄS MER:Ett år med corona i Halmstad: ”Krisen har blivit vardag”

Verksamhetschef Ana Maria Chrysoulakis konstaterar att det senaste året varit tufft för hela verksamheten.
Även om coronaviruset bara fanns inne på kommunens boende under några månader har verksamheterna upplevt ett ansträngt läge under hela det senaste året berättar Ana Maria Chrysoulakis. Bild: Roger Larsson

"Man fick trolla för att få det att gå ihop”

För personalen innebar ovissheten och det ansträngda läget mycket oro för sin egen hälsa och för att klara av och orka med sitt jobb. Men efter hand som man skapade rutiner kring skyddsutrustning och krishantering lärde personalen sig att hantera situationen och kunde känna sig tryggare berättar Ana Maria Chrysoulakis.

– De förstår att det inte är ett virus som ligger i sängen utan att det är en äldre människa som behöver en pratstund och en klapp på kinden. Med full skyddsmundering kan de känna sig trygga, men det har varit en lång resa.

Jag kan inte uttrycka det på ett annat sätt än att de haft ett jävlar anamma.

LÄS MER:Se vårdpersonalens danssuccé

Situationen var som mest ansträngd runt julhelgen med ett stort antal smittade äldre, sjukfrånvaro bland personalen och mycket tid som gick åt att smittspåra. För att förhindra att viruset skulle spridas ytterligare kunde inte personalen flyttas mellan avdelningar som man vanligtvis gör när det behöver stöttas upp.

– Man fick trolla för att få det att gå ihop! Vi fick prioritera vad som var viktigast att göra just de dagarna. Det är mediciner, mat och hygien som är absolut viktigast. Under våren hade vi tagit fram prioriteringsplaner A, B, C och fram till Z men vi kom aldrig till den katastrofala punkten. Under en eller två dagar hade vi inte tillräckligt med personal men sen löste det sig.

ANNONS

LÄS MER:Ett år med corona i Halland – Detta har HP rapporterat om

30 dödsfall kopplade till covid-19

Covid-19 har kostat livet för flera boende som drabbades, men majoriteten av dem som blev smittade klarade sig. En del fick aldrig några symptom trots att de testat positivt.

Trots många motgångar och flera dödsfall ser Ana Maria Chrysoulakis inte det senaste året som ett misslyckande, utan snarare att man lyckats hantera situationen på bästa sätt efter förutsättningarna.

– Det är en sorg i sig att vi har förlorat människor, men jag känner att vi har lyckats för det kunde ha varit mycket värre. 30 liv är stort och man hade inte velat förlora någon, men jag vill inte ens tänka tanken om hur illa det kunde ha varit, säger hon.

LÄS MER:Coronapandemin har blottat bristerna i äldreomsorgen

Går det att vara förberedd på en kris som ingen hade kunnat ana i förväg? Ana Maria Chrysoulakis anser att verksamheten var så väl rustad som den kunde vara men medger att ingen tänkt att det skulle bli så här när man först hörde nyheten om ett nytt virus från Kina.

– Man var förberedd på pappret. Vi har hantera kriser innan, stormar och torka när vi oroat oss för vattenbrist, men är var ingenting i jämförelse med detta. Det fanns inte i tankarna att detta skulle påverka oss så mycket, säger hon.

ANNONS
Cornaviruset har funnits i Halland i ett år men kommunens äldreboende klarade sig länge utan smitta.
Det är tomt i korridorerna på hemtjänstförvaltningen i Halmstad. Ana Maria Chrysoulakis har tät kontakt med enhetscheferna ute på kommunens äldreboende. Bild: Roger Larsson

Behålla lugnet i en krissituation

Ana Maria Chrysoulakis berättar att den absolut största utmaningen under det senaste året har varit att kunna behålla lugnet när man befann sig i en krissituation, både för henne och hennes personal.

– Vi behövde visa att vi klarar av det här och inte visa oron och stressen för kunderna. Man kan inte veta hur man reagerar vid en krissituation förrän man är där.

– Det har gjort mig ödmjuk inför andra människors oro och rädsla. Jag har alltid tänkt att det löser sig och att det bara är att kavla upp ärmarna, detta har gjort mig mer ödmjuk inför andras sätt att hantera en krissituation.

Pandemin måste ta slut, kosta vad det kosta vill.

Men stolthet i rösten konstaterar Ana Maria Chrysoulakis att det är personalens samarbetsförmåga och kämparglöd som fått vardagen på äldreboendena att gå ihop.

– För mig har det varit fascinerande att se detta, kampviljan mot corona är helt otroligt. Jag kan inte uttrycka det på ett annat sätt än att de haft ett jävlar anamma.

LÄS MER:Pensionerade sköterskor vaccinerar mot covid-19: ”Jag vill ställa upp”

Ett år in i pandemin – åter igen smittfritt

Först nu finns det tid för reflektion. Alla boende som velat har fått sina två doser av covidvaccinet och i skrivande stund är alla boende smittfria. Men än är det fortfarande för tidigt att andas ut. Vaccineringen av personalen är påbörjad men inte färdig och oron för en tredje smittvåg är påtaglig.

ANNONS

– Pandemin måste ta slut, kosta vad det kosta vill. Det har lärt oss alla något. Skulle det komma något liknande igen tror jag inte det kommer ta oss som en överraskning, avslutar Ana Maria Chrysoulakis.

ANNONS