Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Djurvänner kritiska till fjäderboor i stan

Halmstad slår på stort inför schlagerfestivalen. Delar av stan ska kläs in i fjäderboor. Kul tycker många. Men det finns också de som är kritiska. De menar att man borde tänka mer på djurens rätt.

– Nu har vi äntligen fått intyg från Kina om att fjädrarna ska vara okej, säger Ann Johansson, Halmstad convention bureau.
Men många menar att man borde avstå helt ifrån fjädrar så länge de kommer ifrån levande djur.
”Det är snarare regel än undantag att fjädrarna kommer från fåglar som har levt ett fruktansvärt liv, oavsett om fjädrarna plockats före eller efter fågelns död. Om folk hade mer vetskap om hur fåglarna behandlats under sina liv och hur de har dödats skulle de knappast vilja att Halmstads kommun stöttade det här, oavsett om det är Melodifestivalen eller påsk.”, skriver Rebecca Edvardsson i en insändare.
Kritikerna ifrågasätter också de certifikat som finns.
”Det finns inte och kommer aldrig finnas några garantier (oavsett vad företagen säger eller har papper på) för hur fåglarna har behandlats, hanterats eller dödats.”
”Det är ofta ett tredjepartsföretag som utför undersökningarna på beställning av företagen. Dessutom samlar fjäder- och dunföretag in fjädrar från mängder av små farmer vilket i princip gör det omöjligt att veta hur de enskilda farmerna behandlat fåglarna och därför också omöjligt att veta vad fjädrarna som Halmstads kommun använder har haft för bakgrund i form av lidande.”, skriver Mattias Larsson, från Djurens rätt.
– Vi kan ju inte själva åka ned till Kina och kontrollera det här. Men vi följer alla de etiska riktlinjer och CRS-krav som finns, säger Ann Johansson.
Men kritikerna menar ju att det inte räcker. Hur ser du på det?
– Vi respekterar självklart deras deras åsikter fullt ut. Men vi följer alla etiska riktlinjer oh CRS-krav som finns. Och vi har fått garantier om att det är fjädrar från döda fåglar och att de haft det bra i sitt liv. Det måste vi lita på, säger Ann Johansson.