Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Något nytt. Muralmålningen som Jakob Avenius Anckarsvärd påbörjade i torsdags kommer att växa fram under sommaren – den 8 augusti är det finissage för New Abstract och då kommer en helt annan bild att framträda.

Det abstrakta måleriet är Jakobs eget språk

Målningarna ska förmedla en känsla som sträcker sig längre än ögonblicket. För Jakob Avenius Anckarsvärd är konsten ett sätt att nå män-niskor. I dag har han vernissage för utställningen New Abstract på Galleri Art-on i Halmstad.

Konst och kultur var ständigt närvarande under Jakobs uppväxt, och från sin barndom minns han middagsbjudningar där medlemmar ur Halmstadgruppen satt till bords i sommarhuset i Haverdal.

– Men det var inte förrän jag läste psykologi som jag bestämde mig för att satsa på konsten. Vi pratade mycket om självförverkligande och jag började fundera på vad jag skulle egentligen skulle vilja göra. Svaret var självklart: jag ville måla.

Efter studier bland annat konsthögskolorna i Stockholm och Glasgow är han i dag etablerad och har haft utställningar över hela världen.

Han jobbar med videokonst, installation och konceptkonst, men det är måleriet som är hans bas och konstnärliga språk.

Han kan lägga ett oändligt antal timmar på att experimentera med oljor och förtunningsmedel – ”ibland står jag och målar med gasmask” – och han struntar högaktningsfullt i det som vissa lärare sa under utbildningen.

– De menade att lager-på-lager-tekniken var medeltida, och att vi skulle måla direkt på. Men jag fascineras av att se hur tavlorna tar sig uttryck beroende på hur tjocka oljorna är, i vilken ordning jag gör olika moment, hur mycket förtunningsmedel jag har, förklarar Jakob som upptill arbetet som konstnär undervisar i bild och IT på en skola i Stockholm.

Tavlorna i New Abstract innehåller egentligen en enda form, fyrkanten, som varieras när det gäller form och färg.

– De har tagit lång tid att måla – jag har hållit på från och till i två år – och vill att besökarna ska få mer än bara en känsla i ögonblicket. Jag vill att de ska hitta något meditativt, en känsla som räcker lite längre.

Jakob har också en faiblesse för muralmålningar, och i samband med utställningen på Art-on har han börjat måla på en sliten betongvägg i anslutning till galleriet.

– Den ska vara klar lagom till finnisagen den 8 augusti. Jag tycker om när konsten inte bara är hänvisad till gallerierna, utan även får finnas i den offentliga miljön, där den kan nå ut och beröra på ett naturligt sätt.