Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Det är inne att träna ute – och gratis

Att träna är bra. Att vistas utomhus är också bra. Att träna på ett utegym kan ju inte bli annat än superbra. – Jag går hit varje kväll, säger Linehedsbon Manuel Haydori.

Manuel rör sig hemtamt i de olika redskapen i Linehedsparken och berättar att han ofta träffar sina kompisar här.

– Vi tränar eller spelar tennis på banan här intill. Det är jättebra att det är gratis, säger han.

Medan Manuel trimmar armmusklerna i så kallade monkey bars, berättar landskapsarkitekt Anneli Bylander och enhetschef Malin Niedomysl på teknik- och fritidsförvaltningen, om tankarna bakom kommunens utegym.

– Att gå på gym inomhus är ju väldigt populärt, men det är viktigt att det finns alternativ. Ett utegym är tillgängligt på ett annat sätt. Det är alltid öppet och det är kostnadsfritt. Om fler ska vilja röra på sig så måste vi tänka brett och i nya banor, säger Malin Niedomysl.

Utegymmet på Linehed är kommunens nyaste och största. Här finns 15 olika stationer med allt från skivstänger och ringar till ställningar för armgång och en hindervägg. Gymmet ligger mitt i bostadsområdet, men ändå så pass undanskymt att man inte behöver känna att man tränar inför publik.

Trots att det är drygt ett år sedan det invigdes är de olika stationerna fortfarande i toppskick.

– Här har inte varit någon skadegörelse alls. Det var de boende själva som förde fram önskemål om ett utegym och då känner man kanske också ett annat ansvar för det, säger Anneli Bylander.

De senaste två åren har kommunen satsat rejält på att uppmuntra till utomhusträning. Förutom utegymmet på Linehed finns sedan ett par år en kombinerad hinderbana och utegym i Vapnö grustäkt. Även fem av kommunens motionsslingor har kompletterats med träningsredskap (se faktaruta). Vid varje redskap finns tydliga instruktioner om hur de ska användas och bilder som visar vilka muskler som tränas.

Utegymmet i Vapnö grustäkt är lite mer naturinspirerat, med timmerstockar som träningsredskap. Här håller bröderna Elion och Ardi Zekaj, 7 och 10 år gamla, på att testa alla stationer i en rasande fart. I lite lugnare tempo tränar kompisarna Joakim Stolpe och Thorbjörn Brehmer.

– Jag brukar träna på vanligt innegym, men det är första gången jag är här. Det var väldigt skönt att vara ute, så det får fyra poäng av fem möjliga, säger Joakim Stolpe.

På kommunen får man mycket positiv respons på de utegym som byggts, och satsningen är tänkt att fortsätta.

– För nästa år har kommunfullmäktige satt av 4 miljoner kronor, så nu ska vi börja planera för en större spontanidrottsplats på Engelbrektsplanen vid Sturegymnasiet, berättar Anneli Bylander.

Exakt vad spontanidrottsplatsen ska innehålla kommer att bestämmas tillsammans med de boende och studenterna i området, men bland idéerna finns till exempel banor för parkour, bouldering, beachvolley och utegym.

Teknik- och fritidsförvaltningen har också gjort en inventering av alla så kallade aktivitetsytor i kommunen. Utifrån den ska man nu ta fram en plan som pekar ut renoveringsbehov och framtida satsningar.

– Majoriteten av de befintliga träningsytorna används i dag för fotboll, tennis eller boule och är ganska slitna. Tidigare har man nog anlagt banor mer slentrianmässigt. Nu vill vi ha dialog med invånarna om vad de vill att vi satsar på, säger Anneli Bylander.