Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Degradering kan kosta HBK 20 miljoner

20 miljoner kronor – så mycket skulle det kosta Halmstads BK att ramla ur allsvenskan.

Men just det scenariot blev mindre hotfullt i måndags på Strömvallen efter segern mot Gefle, även om det finns med när HBK nu planerar inför säsongen 2011.

– Vi måste ha med det i beräkningarna, även om vi inte planerar för det, säger ordföranden Ingemar Broström.

– Men först vill naturligtvis alla, spelare, ledare och styrelse, veta om vi spelar allsvensk fotboll nästa år. Det hoppas och tror vi, men oavsett vilket så måste det till förändringar både vad gäller det sportsliga och ekonomiska.

En åtstramad budget med lägre lönekostnader är en viktig del att få ekonomin i balans när klubben bara i publikintäkter har tappat tre miljoner kronor i år.

– Inför säsongen 2008 förlängdes många kontrakt med tre år. Det var innan finanskrisen när det blev en närmast hysterisk inflation på lönesidan som inte har varit billig för klubben – kontrakt som går ut nu. För sedan dess har fotbollsvärlden förändrats och det är i den verkligheten vi lever i dag med betydligt mindre pengar i omlopp, påpekar Ingemar.

Tommy Jönsson, Tomas Zvirgzdauskas, Anselmo, Mikael Rosén, Per ”Texas” Johansson, Alexander Prent och Emir Kujovic sitter i dag på utgående kontrakt.

I nuläget står det klart att ”Texas” lämnar HBK och att Prent inte får förlängt kontrakt.

– Jag skulle tro att drygt hälften inte är kvar nästa år, men vilka det blir beror på olika förutsättningar, både för oss och spelarna själva. Ingen vill väl gå ner i lön, men villkoren har förändrats.

På tränarsidan är det lugnare. Visserligen har huvudtränaren Lasse Jacobsson ett kontrakt skrivet på 1 + 1 år. Men enligt vad HP-sporten erfar vill parterna, om inget oförutsett inträffar, förlänga det medan assisterande tränaren Michael Svenssons raka tvåårskontrakt rullar på.

Men lika viktigt som det är att minska kostnaderna på alla plan – lika angeläget är det att öka intäkterna.

En ny säljare har anställts för att få bättre fart på reklam och sponsring och den nedåtgående kurvan på publiksidan ska också vändas.

– Men då måste vi också bli ett lag på den övre halvan igen. Hade vi varit det är jag övertygad om att publiksiffrorna hade sett annorlunda ut, tror Ingemar.

Fast en ny arena, detta ständigt återkommande ämne, är förstås nyckeln till de stora intäkterna – anläggningar som nu även planeras i Trelleborg och Gävle.

– Det räcker att se hur mycket nya arenor har betytt för andra klubbar. Vi pratar två eller tre gånger intäkterna, där Elfsborg exempelvis tack vare Borås arena har ökat sina reklam- och sponsorintäkter från 13 till 38 miljoner.

– Men även komforten är oerhört viktig överallt i samhället i dag. Annars sviker publiken. Mot Malmö FF tappade vi bara där en halv miljon på grund av att det regnade.

Broström är också medveten om kraven på att HBK nu måste börja leverera något annat än mitten- och bottenplaceringar.

– Drömmen är SM-guld och en ny arena 2014 – samma år som klubben fyller 100 år, ler han.

– Men då måste vi bli bättre på att göra mål. Jag skulle tro att det krävs 40–50 mål för en topp 4-placering och med tanke på att det är lättare att hitta bra backar även i de egna leden så står det högst upp på priolistan inför nästa säsong, en riktig målgörare.