De vanligaste nyårslöftena – och hur du klarar dem

När jul-och nyårsfirande står för dörren är det kanske inte så kul att börja tänka på sina nyårslöften. Men ska de bli något bra av det är det bäst att börja fundera i tid! Här är de vanligaste nyårslöftena – och några tips för hur du kan hålla dem.

Sambla
|

Varje år avlägger drygt en femtedel av svenskarna ett eller flera nyårslöften.

En studie från förra året om nyårslöften från Stockholms och Linköpings universitet visar att de allra flesta handlar om hälsa. Ofta kretsar det då kring att gå ner i vikt, äta hälsosammare eller träna mer.

Enligt studien kretsar andra vanliga löften kring ekonomi, självutveckling, att sova och må bättre eller om tobaks- och alkoholvanor.

Studien följde över 1000 personer och det visade att nästan hälften inte lyckades hålla sitt löfte efter ett år.

Tips för att hålla nyårslöftet

Så vad ska du göra för att inte vara den som misslyckas med nyårslöftet? Det visade sig att det gick bäst för de personer som ville börja med en ny, bättre vana än för de som ville sluta med en dålig.

En nyckel kan också vara att skaffa sig mer konkreta, smarta löften. Man ska inte bara säga att man ska träna mer eller spara mer pengar – då är risken högre att man inte kan hålla det.

Lägg istället upp det tydligare och sätt mål på att du vill spara exempelvis 3000 kronor per månad eller träna 3 gånger i veckan.

Det är också viktigt att du har klart för dig varför du vill avlägga nyårslöftet. Se till att du sätter ett löfte som du verkligen vill göra, annars blir det svårare att hålla.

Många vill förbättra ekonomin – så gör du

Ett vanligt nyårslöfte handlar som sagt om ekonomin.

– Att få ordning och reda på sin ekonomi borde vara på allas lista. Det finns mycket man kan göra för att spara pengar varje månad, säger Marcus Sätherström, expert på privatekonomi hos Sambla, och fortsätter:

– Det handlar ofta om att minska de små utgifterna. Impulsköp, take away-kaffe och energidrycker kan bli stora poster varje månad, säger han.

Man kan också se över sina fasta månadskostnader.

– När kollade du senast över din abonnemang? Det kan finnas pengar att spara på bredband, el, telefoni och streamingtjänster.

En annan viktig sak att se över är sina lån. Har du flera lån kan du samla dem för att få ner månadsräntan.

– Hos Sambla kan du låna pengar och samtidigt ansöka om ett samlingslån som går ut till flera banker direkt – med endast en UC. Sedan kan du i lugn och ro jämföra dina erbjudanden och ta det med bäst villkor. Det kommer spara dig pengar utan någon ansträngning, ingen anledning till att inte ta tag i, menar Marcus Sätherström.

Ytterligare ett tips är att spara en fast summa i fonder eller sparkonto i början av varje månad – när du inte ser pengarna kan du inte spendera dem.

Du kan också sätta ett sparmål – det kan vara lättare att avstå från att köpa onödiga saker om du vet att du då kommer närmare en ny bil eller din drömresa. Lycka till!