Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De assistansbehövande hamnar i kläm

Låsta konton, nya bolagsnamn och en häktad vd. Turerna kring Charkas Assistans får konsekvenser för de barn och vuxna som fortfarande är kunder hos bolaget.

Brottsmisstankarna mot Charkas Assistans ledning drabbar barn och vuxna som har rätt till assistans, men i värsta fall riskerar att bli utan. Hallandsposten har kontaktats av en person som har varit kund hos Charkas, skrivit på för "moderbolaget" Diploma AB och nu inte kan nå något av företagen.

– Jag har inte fått någon bekräftelse på att timrapporterna har skickats in och jag vet inte om assistenterna får lön nu i februari, säger en anhörig som Hallandsposten pratat med.

Personen i fråga, som vill vara anonym, har en närstående som är beroende av hjälp dygnet runt. Familjen är en av många som nu är fast i ett avtal med nio månaders uppsägningstid mot ett företag som inte går att nå vare sig brevledes eller via telefon. Under tiden går hela deras assistansersättning från försäkringskassan rakt in på Diplomas konto. Nu får familjen får själva samordna assistansen. De känner oro för både den närståendes och de anställdas säkerhet.

– Om det händer något så har vi inga försäkringar. Det finns inte i avtalet.

I höstas kontaktades familjen av företrädare för Charkas Assistans och uppmanades att skriva över sig till Diploma – och det var bråttom.

– Om vi inte skrev på så skulle vi inte få assistansersättningen, säger den anhörige.

Strax efter att de skickat in avtalet rasade fasaden mot Charkas med grova brottsmisstankar, häktning och frysta tillgångar som följd.

Det har inte heller visat sig vara lätt för dem som vill bryta avtalet och byta assistanssamordnare. Utan kontrakt är det svårt att veta vad som egentligen ska sägas upp och alla papper från Charkas kontor, samlat i över 50 pärmar, finns hos polisen.

– Materialet är under utredning, säger Karl-Arne Ockell vid Hallandspolisen.

Som utredingschef vill han inte kommentera närmare vilka trådar som följs upp. Men utredningen växer och fler kallas till förhör. Hallandsposten erfar att samtidigt som den 42-årige vd:n sitter häktad så åker hans frigivne kompanjon landet runt och tar kontakt med brukare och deras anhöriga. Från polisens sida är det viktigt att deras arbete inte äventyras utifrån.

– Om någon blir kontaktad så vill vi gärna att de hör av sig till oss, säger Karl-Arne Ockell.

Hallandsposten har sökt företrädare för de båda bolagen, utan resultat.