Ludde Larsson, Jocke Karlsson, Jonte Lindberg,Anette Isberg och Tobias Svensson står framförVarbergs förmodligen största skoutställning ochär beredda på att ta emot kunderna.
Ludde Larsson, Jocke Karlsson, Jonte Lindberg,Anette Isberg och Tobias Svensson står framförVarbergs förmodligen största skoutställning ochär beredda på att ta emot kunderna.

De är proffs på att hitta rätt löparskor åt varbergsborna

Sex gånger kroppsvikten! Så stor är belastningen på foten vid varje nedslag under löpträning. Då är det viktigt med rätt skor som tar upp krafterna för att kunna njuta av träningsrundan.
– Det hjälper våra kunniga medarbetare gärna till med, säger Jocke Karlsson på Team Sportia i Varberg.

|

På Team Sportia arbetar sex personer med att varje dag hitta löparskor åt träningssugna människor. Med en total erfarenhet på 64 år är kompetensen stor. För att ligga i framkant vidareutbildas dessutom personalen varje år.

– Då lär vi oss det senaste av ortopeder, leverantörer och experter om skor, fötter och hur kroppen påverkas vid löpning. Plus att vi testspringer nya modeller, säger Jocke.

Lokalt anpassat utbud

Tillsammans med Ludde Larsson och Jonte Lindberg driver han affären på Brukstorget i Varberg. Den ingår i kedjan Team Sportia men står fri att välja produkter. Därmed kan utbudet anpassas lokalt för varbergarnas behov.

– Bland annat samarbetar vi med lokala idrottsföreningar, som HK Varberg och Tvååkers IF. Vi har träffar med dem så att spelarna hittar rätt skor för sin löpträning, säger Jocke.

Vid löpning är skorna grunden för hela kroppens välbefinnande och för att minimera skaderisken. Det flesta som springer har problem med rygg, fötter eller ben. De besvären beror ofta på att de har för gamla skor.

– Det märks kanske inte att en sko successivt blir sämre. Därför är det bättre att helt enkelt byta efter 50-120 mils löpning, beroende på skons dämpning. Dessutom håller skorna kortare för tyngre löpare och vid träning på asfalt.

90 procent sätter i hälen först

De som springer mer sällan behöver de bästa skorna, inte de som tränar mycket eftersom de brukar ha ett bättre löpsteg. För att ge varje person den individuellt bästa skon erbjuder Jocke och hans medarbetare en gratis fot- och löpanalys. Då undersöks fotens belastning, hålfot och vinkel med hjälp av en slags spegelpall och foton foton. Utöver det filmas kunderna när de springer på ett löpband.

– Då ser vi om de har rätt löpteknik eller om rygg, höfter och knän belastas fel, säger Jocke.

Jocke Karlsson analyserarfoten på en kund.
Jocke Karlsson analyserarfoten på en kund.

När hänsyn tagits till allt detta, plus hur isättningen sker, är det dags att välja en sko. Fördelen nu för tiden är, enligt Jocke, att alla märken gör bra skor.

– Förr var en del bättre dämpade men nu har alla i princip samma material, säger han

Personer med ett bra löpsteg landar på hela foten och behöver inte så mycket dämpning. Sker isättningen på framfoten krävs nästan ingen dämpning alls. Men för dem som sätter i hälen först behövs en sko som tar upp energi och ger lite stuns i steget.

– Det gäller säkert 90 procent av alla löpare.

Räcker det inte med en bra sko kan en avlastningssula för hålfoten, som formas individuellt hos Team Sportia, vara lösningen.

– Nästa steg är en ortopediskt utformad sula.

Nu för tiden gör alla bra skor

Eftersom tillverkarna, som sagt, använder liknande material spelar varumärket inte längre någon stor roll. Generellt sett gäller istället att kunden får det han eller hon betalar för.

– För 1 000 kronor får du en ok sko, och för 1 500-1 600 kronor en riktigt bra. Betalar du ännu mer ökar dämpningen och fler tekniska funktioner kan tillkomma, men det passar inte alltid alla, säger Jocke.