Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Håller koll. Henrik Dagård kör, som ny fystränare, vissa av passen. Dagård som 1995 bilade ner till Parma för att stötta HBK, men fick se 3–0 hemma förvandlas till 0–4 borta. ”Det var en tung hemresa”, medger han.

Dagård har hittat hem

Cirkeln är sluten. Den började 1995 med att Henrik Dagård, 41, tillsammans med två kompisar bilade genom Europa för att stötta Halmstads BK i Cupvinnarcup-returen mot Parma. Drygt 15 år senare ingår han i klubbens ledarteam som ny fystränare.

– Jo, även om de sju åren med Magnus Haglund i Elfsborg var fantastiska och oförglömliga så är det ju här som jag på något sätt hör hemma.

– Jag har velat det här ett tag, men det har liksom inte varit läge. Förrän nu, säger den forne världsstjärnan i tiokamp.

Det som till slut öppnade dörren var dels att Anders Lindsjö slutade som fystränare i HBK, dels att Elfsborg ville – utöka Henriks tjänst till heltid.

– Det hade inneburit sex dagar i veckan med matcher och då hade det varit omöjligt att pendla. För att flytta till Borås var aldrig aktuellt.

Att Henrik efter den aktiva karriären överhuvudtaget blev fystränare ingick inte alls i någon plan utan var – en ren tillfällighet.

– Vi skulle starta upp Eleiko sportcenter med inriktning på idrottsklubbarna och därför tog jag kontakt med föreningar i och runt om Halmstad. En som jag pratade med hösten 2003 var Magnus Haglund som då var tränare i Laholm.

– Men när han sedan tog över Elfsborg så ringde han och frågade om jag var intresserad och på den vägen är det sju år senare.

Det hann dessutom bli dubbla SM-guld, dels med Elfsborg 2006, dels med Hylte Volley året innan.

Men det är mycket som har förändrats i träningen under resans gång.

– Jag har under de här åren lärt mig vad fotbollen behöver, vilka moment som krävs.

– I dag är det självklart att man ska ha en fystränare som är en del av den moderna fotbollen, där det handlar om uthållighet, snabbhet, styrka, spänst och koordination. Men också vad vi äter, påpekar Henrik som planerar frukost och lunch till spelarna och ökar medvetandet om kosten i övrigt.

Därför är arbetet i HBK också mer långtsiktigt än bara A-laget.

– Både HBK och jag har ju ett större mål med detta och det är att skapa ett koncept för fysträning som ska gå som en röd tråd genom hela klubben och ner i åldrarna.

– Ska föreningen även i framtiden få fram egna talanger är det viktigt att fysträningen är med redan från start för det tar tid att bygga starka kroppar och då ska det också börjas i tid.

Han lever också som han lär genom att ha infört fysträning för HBK:s P9-lag, där sonen Charlie spelar och han är en av fyra tränare.

– Snabbheten är det viktigaste i dagens fotboll och därför borde konditionsträning nästan vara förbjuden för de yngre eftersom den dödar just snabbheten, säger Henrik.

Den egna fotbollskarriären gick via Leikin och Nyhem till – IS Halmia, där han var målfarlig och snabb forward tills han 14 år gammal valde bort den för handbollen (i Drott till 17 år och senare två år i IFK Karlskrona) och – friidrotten.

För trots att Dagård som 19-åring blev fyra på JVM i tiokamp började han med friidrotten först som – 15-åring!

– Därför vet jag vad som krävs för att nå långt. Dels i träning, dels i uppoffring, dels i att äta rätt.

– Så vi i teamet ska inte bygga dieselmotorer utan Ferrari med det här spelet. För ju högre krav Pep har på spelarna – desto högre krav kan jag ställa.

cVi i teamet ska inte bygga dieselmotorer utan Ferrari.

Henrik Dagård, fystränare i Halmstads BK.