Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Christina skjuter sista skottet i Rio

Christina Bengtsson, 37, ser slutet på sin karriär. I dag börjar hon tävla i ”militära OS” – Military World Games – i Rio de Janeiro. Sedan är det full fokus på studierna i Stockholm, där Peter Forsberg är en av klasskamraterna.

Även om Christina Bengtsson lämnar en liten lucka öppen, ”det är sista tävlingen... tills vidare”, så märks det tydligt att hon har skiftat fokus – från skyttet till studierna.

För ungefär tio år sedan startade fotbollslegendaren Johann Cruyff en utbildning inom ekonomi/ledarskap – ”management diploma for athletes” – som ska underlätta för elitidrottare att ta sig ut i arbetslivet. Christina tillhör första årskullen i den svenska filialen, i samarbete med IFL/Handelshögskolan, liksom ishockeylegendaren Peter Forsberg, forna skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg och Mattias Jonson, fortfarande aktiv i Djurgården.

– Det är en chans att förvalta det man lärt sig genom idrotten och vi har fått höra att våra egenskaper och det vi har med oss är intressant för näringslivet, berättar Christina.

Den givna frågan – hur är ”Foppa” som klasskamrat?

– Det får bli samma tråkiga svar som alltid, ”han har mycket att tillföra gruppen”, skrattar Christina.

– Vi får inte säga så mycket om varandra eftersom vi värnar om varandras personliga integritet, men jag kan ju berätta att han är en väldigt vänlig och klok person.

Innan allt fokus skiftas över till studierna återstår en stor tävling med skyttet. Nästa vecka börjar ”militära OS” – Military World Games – i Rio de Janeiro. Christina Bengtsson åker dit med frågetecken för formen. Den stora anledningen till det är studierna som har omöjliggjort samma träningsdos som vid de tillfällen hon har kryddat sin meritlista som bäst – med VM-guld i Schweiz 2005 och VM-guld i lagmatch i Kroatien 2009 som två av många exempel på framgångar.

Jag hade inte tackat ja till utbildningen om jag haft fullt fokus på skyttet. Men jag sa att jag ställer gärna upp på de stora mästerskapen, säger Christina Bengtsson, som tävlar för FMTS (Försvarsmaktens tekniska skola) i Halmstad.

– Jag kände tidigt att ”det här blir tufft” och jag har accepterat det. Men nu sista veckorna har jag börjat hitta rätt igen. Jag tror jag kommer att skjuta bra, men jag måste ha respekt för att jag tränat mindre och har lite sämre teknik än tidigare.

Tillsammans med de andra svenska skyttarna, Anna Normann, Lv6, och Linda Olovsson, F7, var Christina Bengtsson och ”rekade” Rio i december. Med sig hem hade hon olika intryck och avtryck.

– En fin kuststad där vi fick se Copacabana och allt det vackra. Samtidigt såg vi också misären. Vi hade med oss säkerhetsvakter, och det är inte för att vi är några ”coola idrottare” utan för att världen är grym. Som officer tänker man mycket i de banorna. Det här är ”World Games”, det handlar om spel, och så åker vi förbi folk som bor i skjul och som tvingas leva på brottslighet. Man kan inte blunda för det, säger hon.

Du kan titta tillbaka på en lång och framgångsrik karriär – vad har skyttet gett dig?

– Personlig utveckling, och en ovärderlig förmåga att känna mina egna begränsningar. Det är en stor egenskap att ha med sig, och en jag delar med de andra i klassen.

Under tisdagen inleder Christina en tävling för sista gången.

I alla fall tills vidare...