Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brasiliansk UVM-profil till HBK

Det är dags att lära sig ett nytt brasilianskt artistnamn i Halmstads BK kan HP-sporten i dag avslöja: Tai. För det riktiga namnet på den, trots åldern, välmeriterade 22-årige mittfältaren från Espanyol som spelat två UVM för Brasilien är en halv roman – Taianan Imbere Linhares Welker.

– En riktig klasspelare som är lika bra med båda fötterna och som kan användas både som balansspelare och i någon av de tre offensiva mittfältspositionerna. Och dessutom en riktigt trevlig kille, säger HBK-tränaren Lasse Jacobsson entusiastiskt sedan han efter en blixtutryckning tillsammans med lagledaren Anders Smith studerat och träffat honom på plats i Barcelona.

Det är på grund av pappersstrul som HBK nu får tillgång till Tai som representerat Brasilien i såväl U19 som U20-VM.

– Och har spelat två UVM för Brasilien är man, sett till konkurrensen, något utöver det vanliga, inflikar Lasse.

Fotbollsfostrad i södra Brasilien och Porto Alegre (Internacional och Gremio) kom han via slovakiska FC Senec 2007 till israeliska Maccabi Netanya.

Två år senare var han klar för CSKA Sofia, men ekonomiska problem för den bulgariska klubben gjorde att han inte blev långvarig utan i stället tillfälligt återvände till Brasilien innan det återigen blev Europa.

Villareal, Espanyol och flera italienska serie A-klubbar jagade den tekniske brassen, men det var Espanyol som i somras till slut fick Tais namnteckning på övergångspappren.

Men på grund av administrativa problem med det brasilianska fotbollförbundet dröjde det tills för två månader sedan innan han fick spela sin första match.

– Tai har enorma krav på sig själv och hade nog räknat med att direkt ta en plats i Espanyols A-trupp. Därför har det låst sig för honom, förklarar Lasse.

I ambitionen att spela A-lagsfotboll var tanken att Tai i stället skulle lånas ut till belgiska Lokeren. Men efter att den spanska licensen sagts upp blev det bekymmer med den belgiska och Lokeren valde då att dra sig ur övergången.

Och där står den 22-årige brassen nu. Utan att få spela för Espanyol eller någon annan europeisk klubb där transferfönstret är stängt.

– Espanyols ledning är därför mycket angelägen om att han ska få chansen i Halmstad så att han hittar tillbaka till normal kapacitet, förklarar Jacobsson.

Om alla bitar faller på plats och alla är papper är i sin ordning anländer Taianan Imbere Linhares Welker till Halmstad på söndag eller måndag. Eftersom han även har spanskt pass räknas han som EU-spelare.

HBK-ordföranden Ingemar Broström är också mycket nöjd med övergången:

– Den visar att samarbetet med Espanyol verkligen kommer att bära frukt för det här är en spelare som vi aldrig hade haft en chans på i normala fall, konstaterar han och ser ytterligare en uppsida:

– Jag tror att han kan bli en nytändning även för Anselmo som nu får en landsman i laget. Dels för Tais inställning och attityd, dels för att han blir en länk mellan oss.

För förutom sina egenskaper på fotbollsplanen har Tai ytterligare en viktig egenskap:

– Han kan flytande engelska, påpekar Jacobsson. Det lärde han sig under åren i Israel.