Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Trädgården är både hobby och jobb

Karin Hoving har gröna fingrar både på jobbet och på fritiden. Att hålla sin trädgård välskött och fin behöver inte vara krångligt, menar ”Unnaryds egen lantman”.

Karin Hoving lever för trädgård både på sin arbetsplats och på fritiden. Som föreståndare för Unnaryds el och lantman ger hon gärna kunderna råd om plantering och trädgårdsskötsel. 

Intresset följer även med henne hem till den 4 000 kvadratmeter stora trädgården i Vret, en by som ligger precis på gränsen mellan Hallands och Kronobergs län.

– Det är terapi för mig att plocka maskrosor, säger Karin Hoving, som alltid bär med sig maskrosjärnet, precis som planteringsspaden.

För 18 år sedan blev Karin föreståndare för Unnaryds lantmän. Hit kommer kunder i alla åldrar.

– Jag är glad för att den yngre generationen har hittat hit. Hos mig kan de få tips som de kanske inte hittar på nätet. Det är roligt att hjälpa folk.

Karin gör en paus i intervjun och går ut för att ta emot en lastbil som levererar planteringsjord och kogödsel. Hon kör fram trucken och börjar lasta av.

Sex dagar i veckan är hon på plats i butiken. På sommarhalvåret äter hon gärna frukost på någon av trädgårdens fem uteplatser innan hon kör till jobbet.

– Folk brukar fråga hur jag hinner sitta på alla uteplatser. Men jag använder dem för olika tillfällen.

Genom åren har Karin och familjen byggt upp trivsamma miljöer, som dammen där guldfiskar, coifiskar och gräskarp simmar.

– Nästa projekt blir att bygga en bro över dammen.

På gräsmattan finns upphöjda rabatter som lagts ovanpå sten för att hålla värmen. Här växer också ett valnötsträd och ett persikoträd som har överlevt de svenska somrarna.

– En sommar gav persikoträdet 20 kilo frukt. Persikorna blir mindre än dem man köper i butik, men minst lika goda.

En annan oas är orangeriet där hon och maken Lars-Göran dukar upp för sina gäster. Ibland kommer parets fyra barn och två barnbarn på besök.

Det var 1999 som de valde livet på landet. Hon och maken flyttade från Furet i Halmstad till gården i Vret, som hade varit deras sommarställe i många år.

– Det är så lugnt och tyst här, mycket mindre stress än i stan.

Efter att ha varit hemma och tagit hand om barnen i många år började Karin arbeta på Unnaryds lantmän, som då drevs som en ekonomisk förening. Men i takt med att bönderna blev färre blev det svårt att locka nya medlemmar.

För ett år sedan tog hon beslutet att driva vidare butiken som ett företag och fick med sig maken på tåget. Då bytte butiken namn till Unnaryds el och lantman.

– Jag är lantmannen och han är elen, säger Karin och berättar att Lars-Göran är elektriker.

I butiken säljs byggtillbehör, färg, trädgårdsredskap, planteringsjord, arbetskläder och foder. Tack vare samarbetet Lantmannaföreningar i samverkan, med 22 andra butiker, klarar de sig i konkurrensen mot större kedjor.

– Vi gör reklamutskick tillsammans och får vettiga avtal och rabatter genom samarbetet. Utan det vet jag inte hur vi skulle klara oss.

Karin brukar ofta tipsa sina kunder om att inte göra trädgårdsarbetet till en börda.

– Jag har mycket buskar och perenner, det är smidigt. Jag blandar blad i olika färger och former för att trädgården ska vara fin även när den inte blommar.

Flytten till Vret innebar att de fick lägga två timmar var fjärde dag på gräsklippning. I dag har de överlåtit det ansvaret till två robotgräsklippare. Karin tycker att hon har mer tid över till det roliga trädgårdsjobbet.

– Man ska inte göra det för krångligt för sig. Det gäller att ha lagom mycket trädgårdsfix, så att man inte känner ett tvång. Jag känner att jag hinner sitta ned och njuta av trädgården också.

Fotnot. 9 juli är Karin Hoving samordnare för en trädgårdsrunda, där privatpersoner i Unnaryd med omnejd kan visa upp sina trädgårdar. Man kan även besöka Karins trädgård i Vret. Anmälan sker till Karin senast 1 maj.