Rosdrottningen Sabina Sehlin visar sin Kärleksträdgård

”Roshem” står det på skylten ovanför den blå ytterdörren till huset på Kärleken i Halmstad. Inget namn kunde vara mer passande. Tillsammans har makarna Sabina och Peter Sehlin skapat en rosendröm där doft och romantik går hand i hand. En riktig Kärleksträdgård får man väl säga med tanke på läget.

ANNONS
|

Att vandra genom Sabina och Peter Sehlins trädgård i stadsdelen Kärleken i Halmstad är som att vandra genom en engelsk saga.

Över allt breder rosorna ut sig. De blandar sig med perenner i milda färger och svingar sig upp i spaljéer och höga torn. Var man än ser blommar det i nyanser av rosa, lila och vitt med utropstecken av aprikos och blått.

– När vi köpte huset 1999 såg jag bara den uppvuxna trädgården. Här fanns nästan inga rosor då, men höga träd och häckar. Jag blev så förälskad! Att det läckte in i huset och gud vet vad, spelade liksom ingen roll, berättar Sabina.

ANNONS

Som en engelsk ”cottage garden”

Ända sedan hon var liten har hon gillat att stoppa händerna i jorden. Familjens egen 1970-talsträdgård i Rolfstorp utanför Varberg var kanske inte den charmigaste, men i sina morföräldrars trädgård på orten fick hon smak för böljande rabatter med torparblommor.

– Jag gjorde gärna sällskap med min morfar, som var den som skötte trädgården. När jag blev äldre och började bläddra i trädgårdstidningar fastnade jag för den engelska stilen. Jag gillar det där vilda överdådet av blomsterprakt som inte lämnar en gnutta jord bar. En engelsk ”cottage garden” har faktiskt mycket gemensamt med våra gamla svenska torparträdgårdar, säger Sabina.

När hon fick chansen att planera sin egen drömträdgård på Kärleken stod gammaldags rosor högst på önskelistan. Det var bara ett men. Deras ljuvliga blomning var alldeles för kort. Så Sabina inventerade marknaden.

– Jag vill att mina rosor ska vara bulliga i formen och dofta, precis som de gammaldags rosorna. Men dessutom vill jag att de ska remontera, alltså få en andra blomning, så att jag kan njuta av dem länge.

Austinrosen The Wedgwood Rose får ljuvliga knoppar och har en stark doft.
Austinrosen The Wedgwood Rose får ljuvliga knoppar och har en stark doft. Bild: Lina Salomonsson

De engelska Austinrosorna var svaret på hennes drömmar. I dag har hon ett 30-tal i sin trädgård. Rosa, aprikosa, vita och gula är de rabatternas drottningar. De omges av hovdamer som lavendel, nävor, flox och riddarsporrar. Dessa gammaldags perenner har alla färger och formspråk som står sig vackert till de drömska rosorna. En och annan stockros sträcker också stolt på sig där jorden är sandig och även den engelska favoriten – tillika den svenska torpprydnaden – fingerborgsblomman, har sin plats i blomsterhavet.

ANNONS

Gillar böljande former

– Att anlägga en rabatt är lite som att måla. Egentligen är det formerna och färgerna som intresserar mig mest. Inga av mina rabatter är raka, utan har böljande former. Det bidrar till den där känslan av ordnat kaos som jag vill åt, säger Sabina.

Maken Peter står för trädgårdens många gångar, rostornen och klätteranordningarna av armeringsjärn. Det är också han som skapat den speciella tegelmuren vid altanen.

– Sabina och jag hade båda inspirerats av murar på olika håll. Vi såg framför oss något som gav en ofärdig känsla, lite som en ruin. Jag fick fria händer att mura och nu är muren nästan dold av rosor, säger Peter.

Bakom trädet och rosen skymtar tegelmuren som förvandlats till ett växtstöd.
Bakom trädet och rosen skymtar tegelmuren som förvandlats till ett växtstöd. Bild: Lina Salomonsson

Trots att trädgården är så frodig kräver den inte någon gigantisk skötselinsats, enligt Peter och Sabina. Att växterna står tätt i rabatterna gör att ogräset får svårt att ta sig upp. En ordentlig rensning på våren i samband med gödslingen och sedan en omgång till senare på säsongen brukar räcka.

Men rosorna har ett skötselkrav som inte går att pruta på. Vatten.

– De är väldigt törstiga och behöver mycket vatten för att trivas. Mitt bästa redskap i trädgården, näst sekatören, är rotvattnaren. Det är ett enkelt rör som man kopplar till vattenslangen och sticker ner i jorden bredvid växten. På så sätt hamnar vattnet direkt där det ska. Sommartid lever vi verkligen i symbios, rotvattnaren och jag! säger Sabina.

ANNONS

Daltar inte med växter

Trots att trädgården på Kärleken kan tyckas fulländad är den ett ständigt pågående projekt. Sabina drar sig inte för att flytta på växter som inte stämmer med den bild hon velat skapa.

– Ibland drar det med sig att jag får göra om i tre rabatter samtidigt när jag flyttar runt, men det är en del av charmen. Och det händer att jag flyttar rosor mitt i sommaren, även om det inte rekommenderas. Hittills har de flesta klarar det utmärkt, bara de fått rejält med vatten efteråt.

Kinkiga växter gör sig inte besvär i Sabinas rabatter.

– Som mest har jag haft ett 50-tal rosenbuskar, men några har jag sagt adjö till. Ibland blir det felköp, så är det bara – och växter som man måste dalta med för att de ska trivas har jag inte tålamod med.

En klassisk färg saknas helt bland Sabinas rosor. Här finns inget rött.

– Jag har aldrig fastnat för de röda sorterna. Rött är så mättat. Jag håller mig hellre till den ljusare färgskalan, konstaterar hon.

Sabinas och Peters trädgård är inte bara rosor och perenner. Här finns även örter, fruktträd och odlingar. Men det är rosorna som är Sabinas största glädje.

ANNONS

– Det är med dem jag målar och får utlopp för min kreativitet, säger hon.

Även om trädgården är ett ständigt pågående projekt så är Sabinas ambition att inte köpa fler rosor just nu.

– Jag har insett att jag måste hejda mig. Trädgården är så full av växter att jag får lägga kraften på att vårda dem jag har. Men man ska aldrig säga aldrig. Känner jag mig själv rätt så kommer jag att falla för frestelsen om längtan efter en ny ros blir för stor...

Sabina och Peter Sehlin

Bor: ”På Kärleken i Halmstad tillsammans med våra tre barn, som är mellan 18 och 25 år.”

Köpte huset: 1999.

Trädgårdens storlek: Cirka 700 kvm.

Jord: ”Trädgården har olika sorters jord. Det är lera här och sandjord där. Men vi gödslar och vattnar – och då går det att göra förvånansvärt mycket.”

Några rosor som finns i trädgården: ”Här finns till exempel tidiga Louise Bugnet och skuggtåliga Therese Bugnet. Sedan har vi bland annat Austinrosorna James Galway och Wollerton Old Hall. Favoriten är Austinrosen Jublilee Celebration. Den är rosa- och persikofärgad – och så vacker!”

Vattnets betydelse för trädgården: ”Rosor är törstiga. Vi har eget reservvatten (regnvattentunnor) och det hade vi nytta av 2018, när torkan slog till.”

Trädgårdsdröm: ”En färgstark, prunkande trädgård som blommar från vår till höst. En trädgård som man får upptäcka och som överraskar.”

Austinrosor

Den trädgårdsintresserade engelsmannen David Austin föddes 1926.

På 1940-talet fick han idén att korsa gamla rosor med moderna. Målet var att kombinera de gamla rosornas doft och charm med de modernas breda färgskala och återblommande egenskaper.

1963 introducerade han rosen Constance Spry (som dock är engångsblommande) och succén var ett faktum. Sedan dess har han tagit fram över 200 sorter.

Engelska rosor är en synonym för Austinrosor.

Källa: Flora linnea i Helsingborg, som odlar David Austinrosor på licens.

ANNONS