Paradvåning i huset från ”Vår tid är nu” till salu

Fastigheten på Haga Kyrkogatan 28 är en riktig kändis. Den var nämligen hjärtat i succéserien ”Vår tid är nu”. Här låg familjen Löwanders restaurang Djurgårdskällaren. Nu finns det möjlighet att bo i huset där en paradvåning är till salu.

ANNONS
|

För alla som följt serien ”Vår tid är nu” är utsidan på fastigheten på Haga Kyrkogata 28 mer än väl känd. Det var här familjen Löwanders restaurang Djurgårdskällaren låg och huset syntes i princip i alla avsnitt.

– Alla scener från utsidan av restaurangen spelades in på utsidan av huset, berättar Jonas Tjällman som var platsletare och platschef vid inspelningen av serien.

Jonas Tjällman var platsletare och platschef vid inspelningen av serien här utanför seriens ”hjärta” Löwanders restaurang.
Jonas Tjällman var platsletare och platschef vid inspelningen av serien här utanför seriens ”hjärta” Löwanders restaurang. Bild: Arkivbild: Anders Ylander

På första våningen låg restaurangen, på andra nattklubben och på våningen tre bodde Helga, som spelades av Suzanne Reuter.

Anledningen till att man valde huset som seriens hjärta var, enligt Jonas Tjällman, främst dess vackra arkitektur. Men också att porten hade tre väggar som en kontrollerad yta. När de filmade där syntes inte det moderna på utsidan, och spårvagnshållplatsen dolde de med en tidningskiosk.

ANNONS

– Det var ett bra djup på gatan så man fick känslan av att det utspelade sig där, och vi kunde då passa på att visa mer, säger Jonas Tjällman.

Paradvåning till salu

Är man ett stort fan av serien finns det just nu en möjlighet att köpa en paradvåning i det kända huset från 1903. Senast våningen låg ute till försäljning på öppna marknaden var 1951, efter det året har den funnits i samma släkt.

Högst upp i fastigheten ligger sjurummaren på 261 kvadratmeter som är till salu. I våningen finns tre sovrum, tre stora sällskapsrum i fil ut mot Haga Kyrkogata, matsal med balkong och även ett av sällskapsrummen har balkong. Utöver det finns två renoverade badrum, ett duschrum och tre kakelugnar.

I köket finns en del originaldetaljer kvar och till köket kan man ta sig in från en separat ingång från trapphuset. Totalt finns det två ingångar till våningen varav en då är via köket.

Hur vanligt är det med våningar i den här storleken i Göteborg?

– Det finns ett antal i Göteborg, till exempel säljer jag två till just nu i den här storleken, säger Ludwig Lundgren, mäklare på Eklund Stockholm New York och med rötter i Varberg.

ANNONS
 Ludwig Lundgren är mäklare på Eklund Stockholm New York.
Ludwig Lundgren är mäklare på Eklund Stockholm New York. Bild: Husfoto

Vad är utmaningen när man säljer en såhär stor bostad och till det här priset?

– Just i det här fallet är det att den kräver en hel del renovering, många tycker det är jobbigt. Men jag hoppas köparen kommer att behålla många gamla detaljer.

Priset för våningen är 16 500 000 kronor.

Tömde gatan på bilar vid inspelningen

Jonas Tjällman berättar att det inte bara var fastigheten som var med i serien, utan även gatan utanför, vilket var en utmaning för inspelningsteamet.

– Vi tömde flera hundra meter gata utanför då det var fullt med moderna bilar. Spårvagnshållplatsen byggde vi om till en kiosk efter överenskommelse med Västtrafik. Och företagen i fastigheten gjordes om till en modebutik, tv- och radiobutik och en gammal frisör.

Han säger att de var där vid nio olika inspelningstillfällen, så han är väldigt tacksam över att alla inblandade i området inte ville hoppa av vid inspelningstillfälle sju eller åtta. Totalt hade de kontakt med 15 olika aktörer som bland annat myndigheter och bostadsrättsföreningar inför inspelningen i Göteborg.

ANNONS