På besök hos Wennerbergs Trädgårdsdesign i Glommen

Vid 46 års ålder sadlade hon om och utbildade sig till trädgårdsmästare. I dag driver Gunilla Wennerberg ett eget trädgårdsföretag med butik i Glommen.
– Hela min kropp och själ drev mig i den här riktningen, jag hade inget val, säger hon.

ANNONS
|

Rätt växt på rätt plats – det är något som är viktigt för Gunilla Wennerberg. När hon anlägger trädgårdar eller ger kunder tips så handlar det ofta om att det gäller att välja blommor, buskar och träd som fungerar i en havsnära västkustmiljö.

– Det ska vara tåliga växter som klarar salt, sand och vind. Helt enkelt sådana som har låga näringskrav, säger hon och fortsätter:

– Men det behöver absolut inte vara tråkiga växter för den sakens skull. Lavendel, salvia, nepeta, rönn, oxel, sälg och avenbok... allt är exempel på vad som funkar.

Bild: Håkan Johansson

”Bygg utifrån och in”

Dessutom bör man anlägga och bygga upp trädgården så att den blir optimal för vårt klimat, poängterar Gunilla. Det behöver inte handla om att bygga vindskydd överallt, utan snarare om att placera träd, buskar och blommor rätt.

ANNONS

– Om man bygger trädgården utifrån och in och har de tåligaste växterna längst ut blir det bra. Jag tycker att man ska låta plank och andra byggnationer få komplettera växtligheten, inte tvärtom.

Gunilla, i dag 50 år, har provat på en massa olika saker i yrkeslivet. Hon har jobbat inom vården, inom it, i hotell- och restaurangbranschen och inom socialtjänsten. När hon 2017 bestämde sig för att gå en utbildning till trädgårdsmästare på Munkagårdsskolan kom hon från en civilanställning hos polisen.

– Mitt yrkesliv har varit väldigt varierat, mitt trädgårdsintresse däremot har varit konstant genom hela livet. Det är väl därför det här känns så rätt.

I min egen trädgård har jag ingen design. Jag bara förälskar mig i växter och blommor, och sedan ser jag till att plantera dem här.

Letar större lokal

I sitt företag jobbar Gunilla med skötsel, design, anläggning och beskärning – och så har hon butiken öppen några dagar i veckan. Butiken ryms i hennes förråd och garage. Här säljs både prylar, växter och snittblommor.

– Jag är på jakt efter en större lokal, det är frustrerande att inte kunna växa som man vill när man håller till i sin egen hemmiljö. Samtidigt tror jag många kunder uppskattar att komma hit och få se min trädgård också. Det blir personligt.

Huset i Glommen köpte Gunilla och hennes man 2012. Då fanns det inte mycket i trädgården. I dag ser det helt annorlunda ut. Slingrande gångar, mängder av växter, en damm, trädgårdskonst och ett växthus trängs på de drygt 700 kvadraten. Gunilla säger att en liten trädgård oftast känns större ju mer man har i den – tvärtemot vad många kanske tror.

ANNONS

– I min egen trädgård har jag ingen design. Jag bara förälskar mig i växter och blommor, och sedan ser jag till att plantera dem här.

Gunilla om...

Den största fördelen med västkustklimatet:

”Det är att vi kan plantera växter som annars trivs vid Medelhavet och på prärien. Det kan man inte alltid längre norrut eller i lerjord. Fikon, persika, vindruvor, rudbeckia, anisiop, perovskia, fjärilsbuske och blåregn är några exempel på sådant som trivs i sandjord.”

Några trender:

”Den yngre generationen som köper hus nu och som kanske har små barn är väldigt intresserad av odling. Klassiska köksträdgårdar har kommit tillbaka. Annars är det fortfarande det lättskötta som är populärt. Och då ska man komma ihåg att ju mer växter man har, desto mer lättskött blir det. Öppen mark är faktiskt svårare. Vintergröna växter verkar också öka i popularitet.”

Måsten i trädgården:

”Det beror på var du bor och vilka växter som funkar. Men blommande växter är alltid fint. Det ger liv, och det är härligt att sätta in en bukett på bordet man plockat i sin egen trädgård. Ett par av mina favoriter är solhattar och hortensia. Dessutom är blommor viktiga för pollinerande insekter. Satsa på mycket gult! Det drar till sig insekter.”

Ett par enkla trädgårdstips:

”Det är väl värt att lägga extra pengar på riktigt yrkesodlarjord. Billig jord som är uppblandad med torv fungerar inte bra i vår mark som redan är sandig. Jag tycker också att man ska unna sig att handla sådant man vill ha på en handelsträdgård, där kan man få riktig hjälp.”

Hur man gör en snygg bukett:

”Nu är jag ingen utbildad florist, men ett tips är att man ska våga låta det vara lite rufsigt och annorlunda. Att använda naturmaterial och säsongsblommar brukar funka, man ska kunna vara fri.”

En kul grej att prova om man vill göra något nytt:

”Att ha fruktträd på spaljé. Det spar plats, är vackert och ger ofta mycket frukt.”

Gunilla Wennerberg

Ålder: 50 år.

Bor: I Glommen.

Gör: Driver Wennerbergs Trädgårdsdesign.

Familj: Maken Thorbjörn, dottern Anna, 10 år och katten Ozzy.

ANNONS