Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/43

Olivgårdens Medelhavsväxter har en strykande åtgång

Palmer, fikonträd och citruskaviar. På Olivgården utanför Laholm säljer Jana och Pidde Svensson Medelhavsväxter som de importerar direkt från Spanien. I den egna trädgården mixas exotiska växter med svenska sommarblommor – medan 36 kanariefåglar (plus några papegojor) står för skönsången.

Ett 300 år gammalt olivträd pryder uppfarten till Olivgården. Stammen är tjock och den skrovliga barken bär minnen av sol och Medelhavsvindar. Sedan drygt två år tillbaka står det stadigt förankrat i en blomsterrabatt i sydhalländska Ränneslöv.

– I början var jag lite orolig för hur trädet skulle klara den svenska vintern. Ett träd på 500 kilo bär man ju inte in i förrådet. Men det har gått alldeles utmärkt och det enda skydd som har behövts är en presenning och en kupéfläkt under de kallaste månaderna, säger Pidde och slår sig ner på stenmuren.

Började som försöksträdgård

Han och Jana har varit intresserade av exotiska träd och blommor i många år. När en bekant till dem började importera citrus, palmer och andra Medelhavsväxter kommersiellt, fick parets tomt bli försöksträdgård.

– Under åren lärde vi oss massor om vilka växter som funkar – och inte funkar – på våra breddgrader. Likaså vad de olika arterna behöver för näring och jord för att må bra, berättar Jana, som till vardags arbetar på en plantskola i Vallberga.

Pidde sålde nyligen sitt sitt företag, Mekonomen i Laholm, och när han plötsligt ägde all sin tid uppstod ett guldläge att satsa mer på den gemensamma trädgårdspassionen. I fjol bestämde sig paret för att åka till Spanien och importera en sändning växter på egen hand.

– Vi hade fått bra kontakt med ett välskött plantage som heter Asejar Viveros – och erfarenheten hade ju redan lärt oss vilka växter vi skulle satsa på, säger Pidde.

Han berättar lyriskt hur de gick runt bland växterna på den spanska plantagen och gjorde sina val.

– Vi satte ett band runt alla plantor vi ville köpa. Olivträd, citrusväxter, palmer, mandeltäd... Det fanns hur mycket som helst! Sedan levererades alltihopa hem till oss med lastbil direkt från plantagen. När den dök upp på uppfarten hade vi plötsligt 150 växter som skulle tas om hand. Då är man himla tacksam för en trevlig granne med traktor, säger han och skrattar.

Trendig fingerlime

Leveransen blev startskottet för Olivgården. Sedan dess har det blivit flera vändor till Spanien, och varje gång nya plantor anländer blir det rusning.

– En växt som brukar sälja slut på nolltid är citruskaviar, eller fingerlime, som den också kallas. De avlånga frukterna är fulla med små romliknande pärlor istället för vanligt fruktkött, säger Jana.

Bild: Privat
Bild: Privat

Pärlorna smakar syrligt och har blivit supertrendiga i bland annat fiskrätter, marmelader och drinkar.

– Plantorna är taggiga och tål inte alltför mycket kyla. Men de är absolut värda att våga sig på – och när de blommar doftar de fantastiskt, säger Jana.

Även Olivgårdens kraftiga olivträd brukar vara väldigt efterfrågade, liksom vinrankor, kryddor och palmer.

– Det gör sådan skillnad när importerade Medelhavsväxter har fått växa sig starka under Spaniens sol. Kolla på den här lavendeln, så tuvig den är, säger Pidde och stryker med handen över en väldoftande planta som fyller ut en stor kruka utanför växthuset.

För den som vill satsa på ett säkert kort ur Medelhavsfloran är Piddes tips en bergspalm.

– Den är tacksam och tål väder och vind. Det är en sådan växt man inte behöver oroa sig för.

Älskar fåglar

Parets egen trädgård är en fröjd att vandra i. Här finns mandelträd, papegojblomma och palmer, liksom fikonträd, granatäpple och passionsfrukt. Över badtunnan på altanen välver sig ett enormt akaciaträd, som Pidde planterade 1980.

– Då var det bara en pinne, inte tjockare än ett lillfinger. Nu blommade det med miljontals blommor. Varje år får jag såga upp altangolvet en aning för att ge stammen mer plats.

Bild: Anders Andersson
Bild: Anders Andersson

I de två växthusen finns också mängder av spännande skönheter, både exotiska och svenska.

– Jag tycker om att kombinera Medelhavsväxterna med svenska klassiker. På våren blommar tulpaner under olivträden. Sommartid gör sig rosenskäran fint ihop med palmernas gröna bladverk, och där passar även de färgstarka palettbladen in, säger Jana.

Trädgårdens atmosfär förstärks av sången från 36 kanariefåglar. Dem har Pidde tagit hand om sedan de räddats av Djurambulansen. Fåglarna har en rejäl utomhusbur och lyser som små gula solar där de flyger runt och kvittrar.

– Växter och djur gör att man mår bra, säger Pidde, som även har tagit hand om flera papegojor som fått ett nytt liv i hans och Janas hem.

– De är alla olika personligheter. Vår morhuvade papegoja Doris vill till exempel alltid börja dagen med några klunkar kaffe, medan Dino, som är en gulnackad Amazonpapegoja, älskar att flyga fritt och härja runt i sin takgunga.

Ett av parets eventuella sommarprojekt är att bygga ett utekök, eftersom de vann en stor grill på travet härförleden.

– Vi har ofta tur i spel. Men varenda gång Jana föreslår att vi ska dra igång något i trädgården måste jag alltid ställa samma fråga: ”Hur mycket tar det på min kropp?” Det är nämligen oftast jag som gräver eller spikar – medan hon är den som fixar så att det blir snyggt, säger Pidde och skrattar.

Bild: Anders Andersson
Bild: Anders Andersson

Janna och Pidde Svensson

Ålder: Hon är 55, han är 65.

Bor: I Ränneslöv.

Familj: ”Janas tre barn Dennis, Pernilla och Melanie och Piddes son Robin samt deras familjer och barn. Och så har vi ju alla våra djur här hemma.”

Tomtens storlek: 1 080 kvadratmeter.

Bästa trädgårdssatsningen: ”Växthuset.”

Favoritväxt från Medelhavet: Jana: ”Yucca Rostata”. Pidde: ”Olivträd.”

Så går det till att handla från Olivgården: ”Vi säljer våra växter hemma på gården. Inköp sker på våren i mars när vi åker ner och ringmärker det vi vill ha. Sedan kommer transporterna efterhand som vi säljer. Om man har egna önskemål försöker vi lösa detta med Ronnie Nordin nere på Asejar Viveros, vår svenske kontakt på plats.”

Sociala medier: ”Sök på OLIVGÅRDEN Medelhavsväxter I Ränneslöv på Facebook.”

Parets tre utlyktstips

• Plocka tomater på Örjanssons i Vallberga.

• Norrvikens trädgårdar i Båstad.

• Burgers and Dreams i Mellbystrand.

MER OM TRÄDGÅRD? LÄS ÄVEN:

LÄS ÄVEN: